Godišnjica magazina Sumejja


shadow

U amfiteatru Behram-begove medrese u Tuzli danas je upriličena svečanost povodom obilježavanja 20 godina postojanja Magazina za ženu i porodicu „Bosanska Sumejja“.
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović ovom prilikom je kazao kako je Magazin stekao ugled u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Grupa muslimanki je pokrenula Magazin i mogu kazati da je on opravdao svoje postojanje. Puno je toga dokumentovano u „Bosanskoj Sumejji“, danas smo sretni i zadovoljni onime što je ovaj Magazin i ponosni smo na njegov kontinuitet. Svi smo dužni da damo potporu ideji i onima koje su okupljene oko ideje „Bosanske Sumejje“ – naglasio je reisu-l-ulema Kavazović.
Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović istaknuo je da je ovaj jubilej značajan kako za Islamsku zajednicu, tako i za Bosnu i Hercegovinu.

Magazin „Bosanska Sumejja“ je obilježio vrijeme. To je časopis koji je okrenut ženi, porodici, porodičnim vrijednostima, a znamo šta nam to znači u ovom vremenu. Sretni smo što je magazin uspio da se održi kroz sve ove godine, da bude u misiji i da poluči nemjerljive rezultate – poručio je muftija Fazlović.
Namjera pokretanja magazina bila je da ponudi pitak izvor korisnih, pouzdanih i brižljivo biranih informacija za Bošnjakinje i muslimanke. Također, nastojalo se da Magazin postane platforma putem koje će Bošnjakinje različitih zanimanja i sposobnosti, moći komunicirati jedne s drugima ali i sa ostatkom svijeta.

Izdavanje Magazina je osmišljena misija žena za buđenje svijesti o odgovornosti prema zajednici, doprinos aktivizmu, posebno na širenju znanja, najznačajnijem uslovo opsatanka budućih naših pokoljenja – izjavila je Asima Tulumović, predsjednica Udruženja „Sumejja“ u Bosni i Hercegovini.
Uloga „Bosanske Sumejje“ kao magazina za ženu i porodicu postaje sve ozbiljnija, naglasila je ovom prilikom glavna urednica magazina Azra Hasanović.

Kao časopisu islamskog svjetonazora, porodica i rodbinske veze za nas su od svete dužnosti. Čitav niz rubrika direktno se bavi temama razumijevanja porodice, učenja o njoj i praktičnim savjetima kako da se porodični odnosi ozdrave. Drago nam je što u „Bosanskoj Sumejji“ možemo bilježiti mnoge naše ženske podvige – poručila je Hasanović.
Amina Đulović, zamjenica glavne urednice, navela je kako se, pored magazina „Bosanska Sumejja“, Udruženje „Sumejja“, usudilo realizovati još nekoliko projekata.

Jedan od projekata na koji smo posebno ponosni je izložba „Žene, živo srce Srebrenice“, koja predstavlja protrete žena koje svakog 11. u mjesecu mirnim protestima u Tuzli traže istinu i pravdu. Vrijedno je istaknuti i knjigu „Radosne bilješke“, koju je prevela urednica Hasanović. Ponosni smo i na edukativni magazin „Moj ramazan“, koji izdajemo tokom mjeseca ramazana, u saradnji s Odjelom za brak i porodicu Muftijstva tuzlanskog – navela je Đulović.
Magazin „Bosanska Sumejja“ izlazi uz podršku Muftijstva tuzlanskog.

Author

admin