Evropski izvještaj o islamofobiji


shadow

Evropski izvještaj o islamofobiji 2020 (European Islamophobia Report 2020) objavljen je i predstavljen 29. decembra 2021. godine.

Izvještaj je predstavljen na web panelu pod nazivom „Islamofobija i napad na građanske slobode u Evropi“.

Panel je moderirao prof. dr. Enes Bayraklı, a govornici su bili: prof. dr. Farid Hafez, dr. Amani Hassani i Amina Smits. Kroz svoja izlaganja govornici su dali kraći pregled ovog izvještaja te istakli glavne zaključke. Detaljnije, govorili su o islamofobiji u kontekstu nekoliko evropskih zemalja: Francuska, Njemačka, Danska, Austrija i Holandija. Također, osvrnuli su se na stanje islamofobije u kontekstu pandemije COVID-19, pri čemu su izvještaji o tome koliko je pandemija utjecala na širenje islamofobije različiti među državama.

Govornik na panelu i jedan od urednika izdanja prof. dr. Farid Hafez posebno je naglasio njihovo mišljenje da se s 2020. godinom ušlo u novu eru institucionalizacije islamofobije.

Pogoršanje stanja

Riječ je o šestom izdanju izvještaja o islamofobiji koji se od 2015. objavljuje na godišnjem nivou. Izvještaj je objavljen uz podršku nekoliko organizacija koje se bave, proučavaju i istražuju fenomene islamofobije, rasizma, pitanja drugosti i drugačijeg, pripadnosti te bliskih pojava i tema. Urednici izdanja su Enes Bayraklı i Farid Hafez.

Kako su u Uvodu izvještaji istakli urednici, u posljednjih šest godina – primjećuju posmatrači -„stanje islamofobije u Evropi ne samo da se nije poboljšalo, nego se i pogoršalo, ako ne i doseglo svoj vrhunc“. Upravo iz tog razloga, kako navode, za naslovnu stranu odabrali su fotografiju političara, i to „političara za kojeg se široko smatra da predstavlja centristički i mainstream politički pokret“. To je, kako zaključuju, pokazatelj da je centar postao ekstremniji u kontekstu islamofobije. „Francuski i austrijski muslimani su ostavljeni u rukama brutalnog državnog nasilja koje je legitimizirano u ime zakona protiv terorizma“, stoji u Izvještaju. Pokazatelj toga koliko se državna islamofobija razvila je, kako ističu, i zatvaranje Kolektiva za borbu protiv islamofobije u Francuskoj.

Izvještaj iz Bosne i Hercegovine

U ovogodišnje izdanje uključeno je 37 lokalnih naučnika, stručnjaka i aktivista civilnog društva specijaliziranih za pitanja rasizma i ljudskih prava te izvještaji iz 31 države.

Iz Bosne i Hercegovine u izradi i ovogodišnjeg izdanja Izvještaja učestvovao je dr. Hikmet Karčić.

„Tokom 2020. godine vidljivo je smanjenje napada na muslimane ali je itekako snažna institucionalna diskriminacija i povećana anti-muslimanska retorika, negiranje zločina i genocida od strane aktera u Bosni i Hercegovini i u susjednim državama“, izjavo je Karčić.

U svome radu kao glavne generatore islamofobije i antimuslimanske netrpeljivost u Bosni i Hercegovini dr. Karčić je označio čelnike bosanskih Srba – političke, medijske i akademske krugove.

„Tokom 2020. godine došlo je do blagog smanjena anti-bosanske i anti-muslimanske retorike. Glavni razlog za ovo jeste bila pandemija COVID-19. Ove godine se nastavilo negiranje genocida i ratnih zločina od strane srpskih zvaničnika. Domaći i regionalni mediji doprinijeli su anti-muslimanskim netrpeljivostima kroz izvještavanje o terorističkim prijetnjama i radikalnoj ideologiji, povezivajući ih s bošnjačkim političkim i vjerskim zvaničnicima. Konačno, ove godine je vidljiv nastavak fizičkih i usmenih napada na džamije i imame, većinom u bosanskohercegovačkom entitetu RS“, stoji u sažetku rada dr. Karčića.

Kako je ranije naglašeno u najavi ovoga izdanja, Izvještaj se odnosi na politički važne probleme.

„Široko ignorisana i pogrešno shvaćena, islamofobija potkopava život miliona muslimanskih građana, slabi demokratije i jača rast ksenofobičnih i rasisitičkih grupa u Evropi“, kazano je. Stoga, kako je navedeno, ovaj izvještaj se objavljuje kako bi se pomoglo kreatorima evropskih politika da utvrde raspon antimuslimasnkog rasizma. „Ovi izvještaji detaljno istražuju temeljnu dinamiku koja podržava rast antimuslimanskog rasizma u Evropi“, dodaje se.

Izvještaj je dostupan u elektronskom formatu na sljedećem linku: https://islamophobiareport.com/islamophobiareport.pdf.

Author

admin