Najava simpozija “Reisu-l-ulema hafiz Ibrahim-ef. Maglajlić – život i djelo”Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Muftijstvo banjalučko sutra u Banjoj Luci organiziraju Simpozij „Reisu-l-ulema hafiz Ibrahim-ef. Maglajlić – život i djelo“, povodom 160 godina od rođenja ovog značajnog reisu-l-uleme.

Simpozij počinje u 9.00 sati u Banskom dvoru, gdje će istim povodom u 11.00 sati biti otvorena i izložba „Blagodarja medresa“, autora Ruhulaha Hodžića i Mehe Manjge.

Pozdravno i uvodno obraćanje na spomenutom simpoziju održat će muftija banjalučki mr. Nusret-ef. Abdibegović i direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta prof. dr. Dževad Hodžić.

Mr. Admir-ef. Blitović govorit će o temi „Reisu-l-ulema hafiz Ibrahim-ef. Maglajlić – biografski prikaz života i ličnosti“, dok će dr. Ferid Dautović, direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka (IITB), govoriti o temi „Vjersko-prosvjetna djelatnost reisu-l-uleme hafiza Ibrahim-ef. Maglajlića“

Univerzitetski profesori iz Tuzle i Sarajeva, dr. Adnan Jahić i dr. Enes Durmišević, govorit će o temi „Političko djelovanje reisu-l-uleme hafiza Ibrahim-ef. Maglajlića“, odnosno „Pravni položaj Islamske zajednice u Kraljevini Jugoslaviji od 1930. do 1936. godine“, dok će viši naučni saradnik IITB-a hfz. dr. Elvir Duranović predstaviti temu „Organizacija i rad banjalučkih medresa od 1896. do 1946. godine“.

Hafiz Ibrahim-ef. Maglajlić, dijete grada Banje Luke, potiče iz ugledne porodice Maglajlića, porodice koja je široj društvenoj javnosti ponudila nekoliko značajnih imena, među kojima Ibrahim-ef. Maglajlić zauzima pročelnu poziciju.

Životni put mu je trasiralo školovanje u Banjoj Luci i Istanbulu, učešće u vojnim operacijama, boravak u zarobljeništvu, te obnašanje visokih funkcija direktora medrese, muftije i reisu-l-uleme.

Za života je ostavio neizbrisive tragove te će sutrašnji simpozij svakako doprinijeti da njegova ličnost bude upoznata iz različitih aspekata.

Author

admin