Sutra naučna konferencija “Podrinjska medresa u Zvorniku: 150 godina vakufname”„Podrinjska medresa u Zvorniku: 150 godina vakufname“, naziv je naučne konferencije koja će sutra biti održana u Zvorniku, u organizaciji Instituta za društvena i religijska istraživanja iz Tuzle i Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Zvornik.

Konferencija počinje u 10.00 sati u Svečanoj sali Medžlisa Zvornik, a kako je planirano, prisutnima će se na početku konferencije obratiti i muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

Njen rad je organiziran kroz tri panela kojima će predsjedavati predsjednik MIZ Zvornik Mustafa-ef. Muharemović, direktor Instituta za društvena i religijska istraživanja dr. Ševko Sulejmanović i direktor Gazi Husrev-begove biblioteke iz Sarajeva mr. Osman Lavić.

Medrese u Bosni i Hercegovini u Osmanskom i Austrougarskom carstvu, te njihov rad između dva svjetska rata, demografske prilike u Zvorničkom kadiluku u vrijeme osnivanja i rada Podrinjske medrese, njeni vakufi, biblioteka, muderrisi i svršenici, samo su neke od tema koje će biti tretirane u okviru ove konferencije.

Author

admin