Obilježavanje 109. godišnjice Udruženja ilmije Islamske zajednice u BiH


shadow

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović je na svečanoj akademiji u povodu 109. godišnjice Udruženja ilmijje podsjetio da je ovo udruženje jedno od najstarijih staleških udruženja u našoj zemlji, te da je bilo i ostalo važna karika u strukturi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

U svom plodnom radu i djelovanju, ono se pokazalo kao začetnik novih ideja i kreacija. Udruženje ilmijje je bilo i ostalo adresa na koju će se imami obraćati i u teškim i u sretnim životnim situacijama i izazovima – rekao je reisu-l-ulema.
Istakao je kako su imami tokom historije časno nosili svoje breme i nastojali da ispune misiju prenošenja znanja i podučavanja islamu.

S ponosom mogu istaći da su imami, uprkos brojnim poteškoćama s kojima su se suočavali, zadržali čast i dostojanstvo svog poziva, bili predvodnici u svojim džematima u teškim i izazovnim vremenima tokom historije, a tako je i danas. Sjetimo se imama i muftije Mehmed-ef. Šemsekadića i šejha Muhammed-ef. Hadžijamakovića, koji su bili vođe otpora okupaciji Bosne i Hercegovine od strane Austro-Ugarske monarhije. Oni su bili imami i naša ulema. Sjetimo se i brojnih drugih imama i predvodnika našeg naroda, koji su dostojanstveno i s ponosom nosili ahmediju i bili uvažavani i cijenjeni među našim muslimanima, ali i u svijetu – naglasio je reisu-l-ulema.
Posebno je istaknuo svijetlu ulogu imama u vrijeme posljednje agresije na BiH, te se osvrnuo na brojne primjer njihove hrabrosti i odvažnosti u najtežim trenucima.

Oni su bili predvodnici i u borbi za opstanak i u borbi za povratak i dostojanstveno življenje na ovim našim lijepim prostorima. I danas borba traje nesmanjenim intenzitetom za miran i siguran život naših muslimana. Za sve kušnje koje je prolazio naš narod, tokom burnih vremena, skoro jedini oslonac i razumijevanje nalazio je u imamima, koji su ga bodrili da stoički podnese svoju sudbinu i da preživi – kazao je reisu-l-ulema.
Trudom i nesebičnim zalaganjem imama, kako je naglasio reisu-l-ulema, rješavaju se mnoga društvena pitanja, od odgoja i obrazovanja, do kulturnog prosvjećivanja i socijalnog zbrinjavanja.

Svako vrijeme ima izazove, pa i ovo današnje je takvo. Pored ideologija naglašenog individualizma, relativizma, populizma i nacionalizma, podjele koje se forsiraju u našem narodu su najgora bolest koja mu može zaprijetiti u vrijeme teških kriza, kao što je ova današnja. Moramo biti oprezni, hrabri i odvažni. Naša je obaveza ukazati na važnost jedinstva bosanskohercegovačkih muslimana. Kao ulema moramo biti uz narod, biti njegov glas razuma koji poziva na jedinstvo i ukazivati na dušmanske spletke i igre oko našeg naroda i domovine – istaknuo je reisu-l-ulema Kavazović.
Upozorio je da zabrinjava mržnja prema muslimanima koja dolazi iz mnogih političkih krugova, navodeći primjer kako se namaz naziva „arlaukanjem“, te da su muslimani često izloženi raznim vrstama pritisaka, maltretiranja i provokacija.

Muslimanskoj djeci se osporavaju temeljna ljudska prava na jezik i nacionalni identitet. Svakim danom upućuju nam se prijetnje kojima se poziva na podjelu zemlje. Uprkos tome, kao Zajednica, mi ćemo ustrajavati u našoj misiji dobra, mira i promocije bosanskog komšiluka među ljudima. Ne smijemo se pokolebati na putu odbrane naših prava da budemo to što jesmo i zajedničke nam domovine Bosne i Hercegovine – naglasio je reisu-l-ulema.
Rekao je i da su svjesni većine problema, pogotovo onih vezanih za status imama, kao i status penzionisanih imama.

Ne zatvaramo oči i ne okrećemo glavu od ovih problema, nego u skladu sa našim napretkom pokrećemo određene aktivnosti na poboljšanju statusa imama, a pogotovo penzionisanih imama i imama u povratničkim džematima. Tragamo za trajnim rješenjem u kapacitetima koje Zajednica ima. Drago mi je što Udruženje ilmijje sa predsjednikom Nesib-ef. na čelu, različitim projektima pomaže imama u izazovima koji su pred njima. Isto tako Udruženje ilmijje svojim projektima doprinosi kulturnom uzdizanju imama, te poklanja dužnu pažnju i imamima u najudaljenijim džematima u Bosni i Hercegovini. Kao reisu-l-ulema nastavit ću davati podršku prosvjetiteljskom radu Udruženja, jer je ono okosnica rada naše Islamske zajednice – poručio je reisu-l-ulema Kavazović.

Author

admin