Reisu-l-ulema na konferenciji MRV-a i UNEP-a o zaštiti okolišaIslamska zajednica (IZ) u BiH, kao član Međureligijskog vijeća (MRV) Bosne i Herecgovine, učestvovat će 30. septembra na konferenciji “Značaj zaštite okoliša i klimatskih promjena sa gledišta vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini”, na kojoj će se po prvi put vjerske zajednice u našoj zemlji oglasiti zajedničkim stavom o potrebi zaštite okoliša.

Na konferenciji će se obratiti poglavari crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini: reisu-l-ulema Husein ef.

Kavazović, kardinal Vinko Puljić, mitropolit dabrobosanski Hrizostom, hazan Jevrejske zajednice Igor Kožemjakin, te glavni direktor Faith for Earth inicijative u Ujedinjenim nacijama dr. Iyad Abumoghli i koordinatorica za klimatske akcije u URI Lauren van Ham.

Uspješne projekte zaštite okoliša u saradnji sa UNEP i URI predstavit će učesnici iz Libana i Indije.

Ova konferencija se smatra početkom većeg angažmana vjerskih zajednica po pitanju klimatskih promjena i zaštite okoliša.
Konferenciju organizira MRV BiH u saradnji s United Nations Environment Program (UNEP) i United Religions Initiative (URI) i bit će održana 30. septembra od 10.00 do 12.00 sati  putem zoom platforme (https://uri-org.zoom.us/j/84149869541, Meeting ID: 841 4986 9541).

Pristup konferenciji je slobodan za sve zainteresirane, uz osiguran simultani prijevod.

Za dodatne informacije obratite se koordinatorici Faith for Earth inicijative u Bosni i Hercegovini dr. Dževadi Šuško, tel. 061 903 842.

Author

admin