Manifestacija “Dani Gazi Husrev-begovih hajrata”



Gazi Husrev-beg je primjer vladara svjesnog svoje odgovornosti pred Allahom, koji je gradio, a ne rušio, koji je činio dobro običnim ljudima, a ne iskorištavao svoju snagu u odnosu na njihovu slabost – izjavio je reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef- Kavazović na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 500. godišnjice imenovanja Gazi Husrev-bega za namjesnika Bosne.

Ovom svečanom akademijom i zvanično je počela manifestacija „Dani Gazi Husrev-begovih hajrata“, koja će u organizaciji Gazi Husrev-begovog vakufa punuditi niz sadržaja kojim će biti obilježena ova iznimno značajna godišnjica.

„Danas je 500 godina od kako je Gazi Husrev-beg imenovan za namjesnika naše domovine Bosne, iz koje je i sam potekao. Danas oživljavamo uspomenu na ovaj veliki događaj, čiji se efekat snažno osjeća i pola milenija poslije. Na ovoj manifestaciji podsjetit ćemo se i upoznati s mnogim hajratima koje je on iza sebe ostavio, kao i s onima koji su, usljed historijskih nedaća i mijena, ostali zaboravljeni ili otuđeni. A spisak je odista veliki – kazao je reisu-l-ulema.

Posebno je naglasio da i danas od hajrata Gazi Husrev-bega živi mnogo ljudi, što onih koji rade u njegovom vakufu, što onih koji putem zakupa ubiru svoju nafaku i svoju opskrbu.

„Tako to traje već pet stotina godina, iz dana u dan, iz godine u godinu. Korist koju je Gazi Husrev-beg pridonio Bosni je, doista, ogromna“, poručio je reisu-l-ulema.

Prema njegovim riječima, važno je istaći da Gazi Husrev-beg nije bio samo historijska ličnost, jer je on i simbol koji u sebi sažima mnoga značenja.

„Takav karakter i takva privrženost dobru i činjenju dobra iznjedreni su iz porodičnog i civilizacijskog okruženja u kojem su ti ideali dominirali. Odgajan je i obrazovan u duhu i na načelima islama. Iz njegova života i njegovih djela jasno se mogu raspoznati načela koja su promovirana u kur’anskim ajetima i Poslanikovim, a.s., hadisima. Gazi Husrev-beg je primjer vladara svjesnog svoje odgovornosti pred Allahom, koji je gradio, a ne rušio, koji je činio dobro običnim ljudima, a ne iskorištavao svoju snagu u odnosu na njihovu slabost. Također, on je primjer imućna čovjeka, svjesnog da je i bogatstvo iskušenje. On ga nije bespotrebno gomilao i uvećavao, nego, ponukan hadisom Allahova Poslanika, a.s., da je čovjekovo samo ono što udijeli drugima i čime načini dobro sebi i drugima, dijelio i njime gradio. A trošio ga je u obrazovanje, odgoj, humanitarne potrebe, civilizacijske svrhe i za javno dobro i opću dobrobit svoje zemlje“, naveo je reisu-l-ulema.

Poručio je kako djelo velikog Gazi Husrev-bega treba biti inspiracija nama današnjima, kako onima koji su u stanju slijediti ga u graditeljskom dobru i svojim dunjalučkim blagodatima graditi ahiretsku kuću, tako i onima koji se nadahnjuju njegovom privrženošću načelima naše uzvišene vjere.

„Neka Allah našeg velikog Gazi Husrev-bega obaspe Svojom milošću i učini ga našim uzorom kojim ćemo se nadahnjivati“, kazao je reisu-l-ulema na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 500. godišnjice imenovanja Gazi Husrev-bega za namjesnika Bosne.

Author

admin