Dani Gazi Husrev-begovih hajrata – U srijedu naučni skup i izložba o životu i djelu Gazi Husrev-bega


shadow

U okviru manifestacije „Dani Gazi Husrev-begovih hajrata“, u srijedu, 22. septembra 2021. godine, bit će održan naučni skup i otvorena izložba o životu i djelu Gazi Husrev-bega.

Izložba „Gazi Husrev-beg i njegovi hajrati – pola milenija u službi dobra“ bit će otvorena ispred Kuršumlije medrese 22. septembra u 9.00 sati.

Nakon otvorenja i razgledanja izložbe, u 10.00 sati u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke počet će naučni skup pod nazivom „Uloga i značaj Gazi Husrev-bega u historiji Bosne i Hercegovine“ čiji su organizatori Gazi Husrev-begova biblioteka, Orijentalni institut, Institut za historiju i Historijski arhiv Sarajevo. 

Za izjave medijima 15 minuta prije početka svakog od navedenih programskih sadržaja bit će na raspolaganju Mustafa Vatrenjak, mutevelija Gazi Husrev-begovog vakufa, dr. Haris Dervišević, autor izložbe, mr. Osman Lavić, direktor Gazi Husrev-begove biblioteke i članovi Naučnog odbora.

Iz Gazi Husrev-begovog vakufa pozivaju medije da proprate ove programske sadržaje i izvijeste javnost o ovim značajnim kulturnim i naučnim događajima.

Manifestaciju „Dani Gazi Husrev-begovih hajrata“ organizira Gazi Husrev-begov vakuf u povodu 500. godišnjice imenovanja Gazi Husrev-bega za namjesnika Bosne i manifestacija traje od 15. septembra do 5. oktobra 2021. godine.

Podsjećamo, da je, obilježavajući ovu značajnu godišnjicu u društvenoj, kulturnoj i privrednoj historiji Bosne i Hercegovine, 15. septembra u Gazi Husrev-begovom hanikahu otvorena izložba „U blizini Gazi Husrev-bega: tradicija i savremenost u arhitekturi Zlatka Ugljena“, autorice prof. dr. Aide Abadžić-Hodžić koja traje do 05. oktobra.

Gazi Husrev-beg upravljao je 20 godina Bosanskim sandžakom. Njegovom zaslugom na ovim prostorima su nastali najveći vakufi (zadužbine) i uspostavio je privredne i duhovne temelje i karakter Sarajeva, što je vremenom postala trajna vrijednost grada i Gazi Husrev-begova ostavština za budućnost. 

Author

admin