Saopćenje MIZ Banja LukaMedžlis Islamske zajednice (MIZ) Banja Luka saopćio je danas da je poduzeo potrebne aktivnosti na zaštiti vakufske imovine na lokalitetu Kubat-agine džamije u Banja Luci.

U saopćenju za javnost se kako je povodom zabrinutosti značajnijeg broja vjernika ovog medžlisa na spomenutom lokalitetu izvršen premjer parcele u površini od 474 m2, te da je utvrđeno da je ta parcela u gruntu i katastru ubilježena kao vakuf.

-Također, obavještavamo javnost da smo dali punomoć advokatu da ustanovi i pokrene proces usaglašavanja grunta i katastra kao i zatraži historijat za susjedne parcele koje su bile vakuf Kubat agine džamije – kaže se u saopćenju.

Ovim prilikom Medžlis Banja Luka je saopćio i informacije o statusu Hotela „Palas, nekadašnje vakufske parcele na kojoj je bila džamija, a na kojoj, kako su mediji nedavno objavili, ponovo počinje izgradnja novog objekta.

-Nažalost, isrcpili smo sve mogućnosti i Ustavni sud Bosne i Hercegovine je odbio našu apelaciju. Taj proces je okončan u 2017. godini. Ustavni sud Bosne i Hercegovine u Velikom Vijeću, u predmetu broj AP 4688/14, rješavajući apelaciju MIZ Banja Luka, na sjednici održanoj 19. aprila 2017. godine donio je Odluku o dopustivosti i meritumu – pojasnili su iz banjalučkog Medžlisa.

Author

admin