Poziv za medije – 50. godišnjica IIN Preporod



U povodu obilježavanja 50. godišnjice Islamskih informativnih novina (IIN) novina Preporod, 9. septembra 2021. godine u 14.30 sati u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, bit će održana svečana akademija.

Odlukom Organizacionog odbora Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za obilježavanje 50. godišnjice, ovom prilikom bit će dodijeljena i javna priznanja. Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović će uručiti Zlatnu plaketu prethodnom reisu-l-ulemi Mustafi ef. Ceriću, prof. dr. Hilmi Neimarliji, akademiku Enesu Kariću, bivšem glavnom i odgovornom uredniku Azizu Kadribegoviću i dugogodišnjem novinaru Preporoda u mirovini Bajri Pervi.

Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović, glavna i odgovorna urednica Preporoda Senada Tahirović i dobitnici priznanja dat će izjavu za medije u 14.15 sati.

Prvi broj novina Preporod izašao je 15. septembra 1970. godine, otkada izlazi u kontinuitetu i distribuira se u BiH i širom svijeta. Preporod ima reputaciju jednog od najznačajnijih printanih medija u BiH, a s provjerenim informacijama, člancima i analizama već 50 godina promovira univerzalne vrijednosti.

Njegovo ime ukazuje na cilj i svrhu: kontinuiranim progresom učiniti boljim pojedinca i društvo shodno zahtjevima vremena i kur’anskoj poruci koja je moto Preporoda i nalazi se kao dio loga na naslovnici: “Allah neće izmijeniti stanje jednog naroda dok taj narod ne promijeni sebe.“

Od njegovog utemeljenja, promovirajući nezavisno mišljenje i novinarstvo, za Preporod pišu i govore najveća domaća i svjetska imena iz različitih naučnih i kulturnih oblasti, bez obzira na vjerska i politička uvjerenja. Riječ je o novinama koje su zadržale princip borbe protiv uskih i zatvorenih vjerskih, nacionalnih i ideoloških okvira.

Posebno bogatstvo Preporoda jeste što predstavlja svojevrsnu enciklopediju tradicije, baštine, kulture i povijesti koja stoljećima egzistira na ovim područjima i teško se baviti istraživanjem islamske misli, ali i višestoljetne tradicije našeg podneblja, bez konsultiranja Preporoda kao izvora koji se danas citira u brojnim važnim naučnim radovima i publikacijama.

Također, Preporod je medij koji nikada nije prekinuo direktnu vezu s narodom čija mišljenja cijeni i artikulira kroz različite novinarske forme. Sadržaj printanog izdanja dostupan je i u digitalnom izdanju putem platforme PressReader i aplikacije Preporod na Android i iOS servisima.

Author

admin