Obilježavanje Međunarodnog dana arapskog jezika – Sutra simpozij ‘Arapski jezik u posredovanju među kulturama Istoka i Zapada’Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, povodom 18. decembra, Međunarodnog dana arapskog jezika, sutra u petak, 18. decembra 2020. godine, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu organizira simpozij „Arapski jezik u posredovanju među kulturama Istoka i Zapada“.

Planirano je da ovaj simpozij počne u 9.00 sati, a uvodna obraćanja održat će dr. Ekrem Tucaković, predstavnik Uprave za obrazovanje i nauku, Rezeq Namoora, ambasador Države Palestine u BiH, dr. Muhammed Alu Šejh, direktor Kulturnog centra „Kralj Fahd“ i dr. Husein Kavazović, reisu l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Tokom radnog dijela Simpozija, koji počinje u 10.00 sati, o temi „Uloga arapskog jezika u prenošenju egzaktnih znanosti u evropski kulturološki okvir“ govorit će dr. Ismet Bušatlić, dok će dr. Mustafa Jahić govoriti o temi „Arapski jezik i islamske nauke“.

Programom Simpozija planirano je i da dr. Orhan Bajraktarević govori o temi „Kritika arapskog jezika u kontekstu kulturoloških modela M. A. Džabirija“, dr. Mithat Jugo o temi „Refleksije arapske književnosti na književnosti evropskih naroda“, a dr. Amrudin Hajrić o temi „Arapski kao sveti (sakralni) jezik“.

Ljubazno pozivamo predstavnike medija da proprate ovaj događaj.
Hutba posvećena arapskom jeziku biće održana sutra u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Author

admin