Obilježavanje 150 godina od rođenja reisa Džemaludina Čauševića


shadow

Povodom 150 godina od rođenja reisa Džemaludin-ef. Čauševića, istaknutog intelektualca, reformatora i vizionara, danas je u Bosanskoj Krupi održan naučni skup pod nazivom “Reis Džemaludin Čaušević, život i djelo”.

Skup se održava u okviru manifestacije koju je povodom obilježavanja ovog događaja organiziralo Muftijstvo bihaćko uz podršku svojih partnera, a pod pokroviteljstvom reisu-l-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića.

Tokom današnjeg skupa radove o reisu Čauševiću predstavili su vrsni intelektualci iz oblasti islamskih nauka, sociologije, prava i jezika, sa univerziteta u Bihaću, Sarajevu i Tuzli, te istraživači koji su pisali naučne radove o reisu Čauševiću.

U pozdravnom govoru, muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je naglasio da je reis Čaušević ličnost čiji stavovi i razmišljanja i dalje plijene pažnju brojnih istraživača i onih koji analiziraju njegova pisana djela, ali i životne stavove.

“Prva pomisao na reisa Čauševića jeste da se on zalagao za opismenjavanje i obrazovanje bošnjačkog naroda. Obrazovanje, koje je u tom vremenu bilo u značajnoj stagnaciji, i susret reisa Čuševića sa Istanbulom i Kairom, tadašnjim svjetionicima vjere i nauke, formirali su ličnost koju smo nazvali mudžeddidom, tj. vjerskim reformatorom. On je ovdje rođen, ovdje je rastao i školovao se i mi imamo obavezu da njegujemo sjećanje na njega i potičemo brojne projekte koji će ovjekovječiti ovu značajnu ličnost našeg naroda”, rekao je muftija Kudić.

Kao izaslanik reisu-l-uleme, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice dr. Dževad Hodžić je istakao da je reis Čaušević nesvakidašnja harizmatična ličnost, koji je hrabro i odvažno donosio važne odluke u interesu zajednice.

“Reis Čaušević je bio veliki intelektualac, mislilac, reformator i duhovni lider. Kada se susretao sa svojim narodom, bespoštedno ih je suočavao sa vlastitim slabostima, ali kada ih je predstavljao vanjskom svijetu štitio je njihove interese, zalagao se za njihova prava i borio se za njihove slobode. Njegovi stavovi i mišljenja su poticajni, aktuelni i u dobroj mjeri normativni za izazove s kojima se i mi danas suočavamo”, istakao je dr. Hodžić
Prisutnima su ovom prilikom obratili i premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Mustafa Ružnić i načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović, a ovom naučnom skupu prisustvovali su i načelnici Bužima i Sanskog Mosta, Mersudin Nanić i Faris Hasanbegović.

Svoje radove tokom skupa izloižili su prof. dr. Ismet Bušatlić, prof. dr. Džemaludin Latić, prof. dr. Enes Durmišević, prof. dr. Elvira Islamović, prof. dr. Hajrudin Hodžić, prof. dr. Nevzet Veladžić, prof. dr. Fuad Sedić, doc. dr. hafiz Rifet Šahinović, prof. dr. Fikret Midžić, doc. dr. Belkisa Dolić, prof. dr. Zijad Hasić i prof. dr. Genc Trnavci.

Ovaj skup je ponudio i nekoliko važnih zaključaka od kojih su posebni važni prijedlog da Rijaset Islamske zajednice u kalendar značajnih datuma za Zajednicu uvrsti i 28. decembar, kao Dan rođenja reisa Džemaludina ef. Čauševića i prijedlog za ustanovljenje nagrade za najzaslužnije pojedince i institucije za afirmaciju vjerskih i društvenih vrijednosti na prostoru BiH.
Naučni skup su podržali Vlada USK, Općina Bosanska Krupa, te Općina Bužim.

Sutra će u Arapuši, rodnom mjestu reisa Čauševića, biti upriličen prigodan program gdje će džumu namaz predvoditi i hutbu kazivati muftija tuzlanski mr. Vahid-ef. Fazlović, izaslanik reisu-l-uleme, a hatma dovu pred dušu reisa Čauševića, koju su proučili članovi Udruženja ilmijje Muftijstva bihaćkog, proučit će muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. Potom će visoka delegacija posjetiti rodnu kuću reisa Čauševića i spomen-sobu generala Mirsada Sedića.

Author

admin