Saopčenija za javnosti



Egipatska Unija u Bosni, član internacionalne koalicije Egipćana u svijetu, organizuje proteste u nedjelju 27.09.2020. u 14h ISPRED ZGRADE EGIPATSKE AMBASADE U SARAJEVU u cilju:

izražavanja podrške egipatskom narodu koji od 20.09.2020 godine do danas protestuje i oštro osuđuje sadašnji režim (produkt vojnog udara 2013. g.) i to zbog grubog rušenja osnovnog ljudskog prava – prava na zagarantovan adekvatan smještaj, i povodom nehumanog djelovanja i tretiranja režima prema građanima Egipta, rušenjem njihovih smještaja, ne nudeći bilo kakvu alternativu (milioni ljudi su već oštećeni širom Egipta, dok ista sudbina očekuje i još milione, režim nastavlja sa rušenjem ostalih domova i smještaja, navodeći kao opravdanje prekršaje tokom izgradnje kuća ili zgrada).

Uskraćivanja njihovih osnovnih prava na slobodu misli, govora i prava na mirna okupljanja. Hapšenja već velikog broja oštećenih osoba (učesnika u protestima).
Kao građani Bosne i Hercegovine porijeklom iz Egipta, želimo dići svoj glas i pomoći u zaustavljanju ovog rušenja jednog od najosnovnih ljudskih prava.
Način na koji egipatski režim djeluje sa demonstratorima je proglašen od strane glasnogovornika generalnog sekretara UN-a kao neprihvatljiv i da egipatski narod kao i ostali narodi ima pravo da mirno protestvuje bez maltretiranja.

Također, mnoge organizacije za ljudska prava, uključujući, Amnesty International su proglasile da je nivo poštivanja ljudskih prava od strane režima najniži mogući nivo, i zatražile od egipatskog režima da ih ispoštuje.

Bitno je napomenuti da je već došlo do ubijanja i ranjavanja jednog broja demonstranata.

Očekujemo podršku medija i naroda u Bosni koji su okusili nepravdu i borili se protiv nje.

                         Predsjednik Unije

Farid Al Zayat

Author

admin