Održana sjednica Vijeća muftija


shadow

U Sarajevu je danas je pod predsjedavanjem reisu-l-ulemeHuseina ef. Kavazovića održana 25. redovna sjednica Vijeća muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.Na početku sjednice prisutne je muftija dr. Mevlud ef. Dudić, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, informisao o stanju pandemije koronavirusa u Sandžaku i mjerama koje je Islamska zajednica poduzela kako bi se pomoglo suzbijanju bolesti.

Vijeće muftija je još jednom izrazilo podršku Islamskoj zajednici u Srbiji i svim stanovnicima sandžačkih općina koje su se suočile sa povećanjem broja oboljelih od COVID-19.Također, Islamska zajednica se obavezala da će i u narednom periodu nastaviti pružati podršku Mešihatu IZ u Srbiji i narodu Sandžaka kako bi se izborili sa pandemijom.

U nastavku sjednice razmatran je izvještaj Rijaseta Islamske zajednice i njegovih ustanova za ramazan 1441. godinu po hidžri.Vijeće muftija je dalo saglasnost na udžbenik Tefsira IV razreda medrese, autora muftije dr. Ahmeda Adilovića i izabrani ilmihal za II i III nivo mektebske pouke, te usvojilo kalendarski dio Takvima za 2021. godinu.

Donesena je i odluka o utvrđivanju visine nisaba za zu-l-ka’de i zu-l-hidže 1441. te muharema 1442. h.g., pa tako nisab za ove mjesece iznosi 8.924,00 KM, odnosno 4.576,00 EURili 5.178,00 $. Vijeće muftija je razmatralo i pripreme za dženaze u Srebrenici i Prijedoru.Na kraju su razmatrani prijedlozi Vakufske direkcije za novim uvakufljenjima i transformacijama vakufske imovine, te tekuća pitanja.

Author

admin