Obilježena 483. godišnjica rada Gazi Husrev-begove biblioteke


shadow

Svečano obilježavanje 483. godišnjice postojanja i kontinuiranog rada Gazi Husrev-begove biblioteke upriličeno je danas u Sarajevu u velikoj sali Biblioteke.

Direktor Gazi Husrev-begove biblioteke , mr. Osman Lavić je posebno istakao da im je cilj da kulturno blago koje je sakupljano i koje se čuva u Biblioteci, a odnosi se na kulturnu historiju BiH i naroda koji su živjeli na ovim prostorima, bude predočeno svjetskoj i domaćoj javnosti na kvalitetan način.

  • Gazi Husrev-begova biblioteka to radi kroz digitalne forme, izložbe, objavljivanje knjiga, publikacija, kako bi se na taj način ono što je naša prošlost, jer Biblioteka predstavlja memoriju našeg pamćenja, bilo dostupno generacijama koje dolaze kako bi cijenili i znali našu kulturu i našu prošlost, naglasio je mr. Osman Lavić.

U centralnom dijelu programa promovirana su tri vrijedna naslova o blagu Gazi Husrev-begove biblioteke.

Predstavljeno je izdanje „Katalog osmanskih dokumenata Gazi Husrev-begove biblioteke, tom 1“, kojeg je priredila Azra Gadžo Kasumović, zatim djelo „Trajnost islamskog naslijeđa: rukopisi Gazi Husrev-begove biblioteke“, autora dr. Mustafe Jahića i knjiga „Iz rukopisnog blaga Gazi Husrev-begove biblioteke“ autora hafiza Hase Popare.
Promotori su bili prof. dr. Alena Ćatović, prof. dr. Munir Drkić i doc. dr. Ahmed Zildžić sa Odsjeka za orijentalnu filologiju Filozofskog Fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
Jedan od promotora prof. dr. Munir Drkić je poručio da mu je izuzetna čast promovirati djelo „Trajnost islamskog naslijeđa: rukopisi Gazi Husrev-begove biblioteke“, autora dr. Mustafe Jahića.

  • U ovoj knjizi dr. Mustafa Jahić predstavlja oko 700 najznačajnijih djela u rukopisu na arapskom, perzijskom, turskom i bosanskom jeziku. Djela su poredana tematski po naučnim oblastima iz ukupno 31 naučne oblasti i knjiga kao takva veoma dobro predstavlja bogato rukopisno blago koje se čuva u Biblioteci, naglasio je prof. dr. Munir Drkić.

Priznanja za uspješnu saradnju i podršku u realizaciji različitih programa i aktivnosti Biblioteke uručena su institucijama i saradnicima: Fakultetu islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu, Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Fondaciji za bibliotečku djelatnost Sarajevo, Fondaciji za izdavaštvo i Semiru Efendiću, načelniku Općine Novi Grad Sarajevo.

Za nesebičan doprinos razvoju Gazi Husrev-begove biblioteke priznanje je dobila dugogodišnja uposlenica Biblioteke Azra Gadžo Kasumović, stručnjak za osmanski turski jezik, autorica Kataloga osmanskih dokumenata Gazi Husrev-begove biblioteke.

Ovogodišnji dobitnik priznanja za doprinos radu je i prof. dr. Ismet Bušatlić, kustos prve muzejske zbirke Biblioteke, dugogodišnji član redakcije Anala Gazi Husrev-begove biblioteke, jedan od koautora prve monografije Gazi Husrev-begove biblioteke.

Obilježavanju 483. godišnjice Gazi Husrev-begove biblioteke su prisustvovali brojni ugledni gosti, predstavnici Islamske zajednice, te zvanice iz akademske zajednice i šireg kulturnog i društvenog života.

Author

admin