Novi broj Preporoda: Poruke SPC-a izazivaju zebnju u regionu


shadow

U novom broju novina Preporod od 15. januara analizira se odnos Srpske pravoslavne crve prema BiH.

Postoji nešto što javnost u BiH ne poznaje dovoljno. Riječ je o čitavoj historiji nesporazuma SPC-a sa državotvornim činjenicama. SPC gotovo redovno djeluje politički, sa stavovima koje je teško uskladiti sa realnošću. Recimo, Srpska pravoslavna crkva (SPC) nikad nije priznala granice Srbije u okviru Jugoslavije poslije Drugog svjetskog rata.

To nepriznavanje granica se, nažalost, tiče političkog stava i nema veze sa činjenicom da je SPC imala i ima svoje eparhije širom Jugoslavije.

U tekstu Genocid kao ‘kulturno dobro’ sadašnje Srbije i RS reflektiraju se zaključci konferencije o Genocidu. Prijetnje o ponovnom ubijanju Bošnjaka upućivane su u Potočarima prije održavanja konferencije u Sarajevu, a nakon nje Srebrenica je oblijepljena slikama ratnog zločinca Ratka Mladića, komandanta Glavnog štaba Vojske RS koja je počinila najveće zločine u Evropi poslije II svjetskog rata. Devetog januara 2020. član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u Banjoj Luci je poručio da „Srbi danas imaju dvije države Republiku Srpsku i Srbiju“ i pored činjenice da Krivični zakon Bosne i Hercegovine za neprovođene presuda Ustavnog suda propisuje kaznu zatvora do 5 godina.

Politička analiza odnosa SAD i Irana „Rat koji bi uništio i napadača i napadnutog“ govori o ulozi generala Soleimanija. Koliko god je general Soleimani bio važan u Iranu kao zapovjednik specijalne Quds jedinice Iranske revolucionarne garde, mnogo važniji je bio za iranske ambicije u regionu, a posebno u posljednjih dvije decenije gdje je faktički svojim operativnim djelovanjem i vezama sa nedržavnim činiocima i grupama osigurao uspjeh iranskog ovladavanja mnogim zemljama koje su bile zahvaćene intervencijama i neredima poput Libana, Iraka, Sirije i Jemena. I, doista, njegova uloga u Siriji i Iraku, u dvjema zemljama u kojima je boravio pred sami atentat, osigurala je poraz ISIL-a, ali i opstanak režima Bashara al-Assada, a sve to u korist dominacije Irana.

Zainteresirani mogu pronaći još mnogo informativno-edukativnih sadržaja u novom štampanom izdanju Preporoda, kojeg možete nabaviti na trafikama, te u digitalnom izdanju na adresi preporod.pressreader.com ili instaliranjem aplikacije za Andorid i iOS telefone.

Author

admin