Potpisan memorandum o razumijevanju između islamske zajednice u bih i ministarstva za vjerska pitanja kraljevine saudijske arabije


shadow

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović i zamjenik ministra za vjerska pitanja Kraljevine Saudijske Arabije Muhammed Abdulvahid el-Arifi danas su u Sarajevu potpisali Memorandum o razumijevanju između Islamske zajednice u BiH i Ministarstva za vjerske poslove Kraljevine Saudijske Arabije.

„Ovo je samo nastavak jedne zaista plodonosne saradnje između Islamske zajednice u BiH, ali i BiH kao države sa ovom za nas važnom zemljom“, kazao je reisu-l-ulema Kavazović.
On je podsjetio da se uspjelo sve ove godine ostati zajedno i zajedno brinuti o muslimanima u BiH te mnogim pitanjima i izazovima sa kojima su bili suočeni.

„Primili smo veliku pomoć od Kraljevine Saudijske Arabije za izgradnju džamija, medresa, fakulteta. Saudijska Arabija je podržala i jako puno jetima i to sve govori koliko je ova zemlja prisutna u BiH. Ovo je samo proširivanje temelja ove saradnje koja će ako Bogda biti još uspješnija“, dodao je reisu-l-ulema.

Ovom prilikom zahvalio je braći muslimanima u Saudijskoj Arabiji, slugi dvaju harema kralju Selmanu, koji je uvijek bio uz BiH, kao i prijestolonasljedniku Muhammedu na njegovoj brizi za stanje u BiH.

Iskazao je nadu da će u narednom periodu biti organizirani novi susreti na kojima će se razgovarati o projektima o kojima je bilo riječi tokom današnje posjete.

Nakon potpisivanja Memoranduma, zamjenik saudijskog ministra podsjetio je da saradnja traje već dugo, ali da je današnjim dokumentom ona dobila i svoj pravni okvir.

„Kralj Selman i prijestolonasljednik Muhammed se trude da pruže ruku saradnje svim muslimanima svijeta, ali i svim ljudima i građanima uopće. Trude se da Saudijska Arabija promoviše vijednosti kakve su umjerenost, suprostavljanje radikalizmu i ekstremizmu bilo kojeg oblika. Nadamo se da je ovaj ugovor jedan kvalitetan temelj da Islamska zajednica u BiH i naše ministarstvo razmjenjuju iskustva i sarađuju na poljima koja će promovisati upravo ove vrijednosti“, kazao je el-Arifi.

U okviru ove službene posjete Islamskoj zajednici, zamjenik saudijskog ministra sastao se danas i sa muftijama iz BiH i mešihata Islamske zajednice u BiH, te sa dekanima i direktorima obrazovnih ustanova Islamske zajednice.

Author

admin