Reisu-l-ulema u radnoj posjeti medžlisu visokoReisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović danas je u pratnji sarajevskog muftije Enesa ef. Ljevakovića boravio u radnoj posjeti Medžlisu Islamske zajednice (MIZ) Visoko, u okviru koje je održao sastanke sa imamima medžlisa Visoko i Gračanica, te privrednicima sa visočkog područja koji su članovi Islamske zajednice.

Tokom sastanka sa imamima i predstavnicima Medžlisa razgovarano je o aktuelnim projektima i mogućnostima pokretanja novih, u kojima bi, prije svega, učešće uzeli mladi.
Istaknuto je kako bi pokretanje i uspješno funkcionisanje novih projekata dodatno doprinijelo stabilnosti u radu Medžlisa.

U Islamskom centru u Hanovima u Donjem Moštru u razgovoru reisu-l-uleme sa visočkim privrednicima razmatrane su mogućnosti razvoja zajedničkih projekata od obostranog interesa i značaja, te je istaknuta spremnost za realizaciju vakufskih razvojnih projekata.

“Ovo je vrlo važan medžlis unutar IZ koji ostvaruje, hvala Bogu svoju misiju. Imali smo susret s našim imamima s kojima smo razgovarali ponajviše o misiji IZ. Imali smo susret i sa ljudima koji pomažu IZ, koji su njene džematlije, uspješni i važni privrednici. S njima smo razgovarali kako dalje ulagati u IZ, u njene resurse i razvijati ono što je potrebno muslimanima u ovom kraju”, kazao je reisu-l-ulema Agenciju MINA.

Dodao je da su i kritički promatrane neke neiskorištene šanse unutar IZ, što je ocijenio jako važnom činjenicom.

“Važno je i da i to čujemo, da imamo i taj kritički ugao gledanja”, rekao je reisu-l-ulema.

Posjetu Islamskom centru Hanovi, vakufu IZ-a, koje ima obdanište, smatra vrlo jasnom porukom.

“Muslimani se mogu dobro organizirati kada su odlučni da to učine. Nadam se da ćemo moći pomoći kroz još neke projekte i da će Rijaset sa svoje strane pomoći ovu lokalnu zajednicu muslimana i doprinijeti njenom razvoju”, zaključio je reisu-l-ulema.

Domaćini današnje radne posjete bili su glavni imam Midhat ef. Čakalović i predsjednik Medžlisa Đemil Ugarak.

Tokom današnjeg boravka reisu-l-ulema je posjetio i Sajam “Jesen u Visokom” koji se održava u Kulturno-sportskom centru “Mladost”, gdje se družio sa posjetiocima i izlagačima.

Author

admin