Saopćenje za javnost



Povodom šeste godišnjice masakra počinjenog nad mirnim demonstrantima u Egiptu 14.08.2013. godine, na trgu Rabaa (koji se smatra najvećom karikom u nizu masakara izvršenih od strane vojnog režima) „Egipatska Unija u Bosni“ , član internacionalne koalicije Egipćana u dijaspori, organizuje u nedjelju, 18.08.2019.god. u 15:00h mirnu protestnu vožnju kroz herojski grad Sarajevo prolazeći ispred Egipatske ambasade.

Prema riječima izvršnog direktora Human Rights Watch-a (HRW) Kennetha Rotha „Na trgu Rabaa, egipatska policija i vojska su izvršile jedno od najmasovnijih ubistava demonstranata u bližoj historiji.“

Cilj ovog protesta je izražavanje saučešća i solidarnosti žrtvama i njihovim najbližim, te pokazivanje insistiranja kažnjavanja ubica i zločinaca koji su to učinili i stajanja uz egipatski narod koji se od 2011. g. bori protiv zla i koji gine tražeći svoju slobodu i stojeći na strani istine i pravde.

U Egiptu je 2013.g. izvršen vojni udar koji je rezultirao više nego 12 masakara, a njihov vrhunac je bio na trgu Rabaa, gdje je po raznim nevladinim međunarodnim org. za ljudska prava ustanovljeno da je u vremenu od 6:30 do 18:00 sati ubijeno najmanje 1120 civila (od toga 30 djece i 8 novinara), ranjeno više hiljada i uhapšeno više desetina hiljada demonstranata širom Egipta. Policija i oružane snage koristile su bojevu municiju i snajpere. Helikopteri su korišteni za ispuštanje suzavca i streljanje demonstranata. Šatori koje su postavili demonstranti su spaljeni, kao i bolnica na terenu.

Šest godina nakon masakra na trgu Rabaa, nisu izvršene nikakve istrage niti su ubice (počinioci masakra) optuženi ili se drže odgovornim za to. Međutim, preživjele žrtve su one koje su optužene i osuđene na višegodišnje ili doživotne kazne ili na smrt. Nedužni Egipćani su u redovima za smrtnu kaznu. U posljednjih 6 godina, 1300 protivnika vojnog udara je osuđeno na smrt, a 38 među njima čeka pogubljenje koje se može desiti u bilo kojem trenutku.

Rabaa je postala simbol borbe za slobodu, kršenja najosnovnijih ljudskih prava, gaženja legitimiteta, saosjećanja i upornosti. Rabaa je simbol žrtvovanja samoga sebe kako bi drugi imali priliku na slobodan život.

Mi ovdje potvrđujemo, kao Bosanci egipatskog porijekla i Egipćani u dijaspori, da dajemo podršku revoluciji i njenim ciljevima koji su bili pod parolom: Egzistencija, sloboda, socijalna pravda i ljudsko dostojanstvo. Važno je napomenuti da egipatski narod pod vojnim režimom desetinama godina živi u siromaštvu i veoma lošim životnim uslovima, gdje je ukorijenjena korupcija u svim državnim institucijama, poput vojske, policije, sudstva, medija itd.

Tražimo podršku od poštenog bosanskog naroda, slobodnih medija, zvaničnika i sviju koji su
doživjeli slična stradanja i patnju i koji ujedno visoko cijene pravdu, ljudska prava i slobodu da se pridruže ovom protestu i ovakvoj časnoj borbi.

„Dignimo glas protiv zla i pridružimo se braniocima slobode i pravde.“

Predsjednik Egipatske Unije u Bosni

Author

admin