Jutros Sletio Prvi Avion Sa Hadžijama


shadow

Prva grupa sa 138 hadžija doputovala je jutros iz Medine na Međunarodni aerodrom Sarajevo, dok je dolazak drugog aviona predviđen noćas za 21.40 sati.

Porodice i prijatelji dočekali su hadžije u velikom uzbuđenju, čestitajući im obavljanje pete islamske dužnosti.

„Išao sam na hadž sa suprugom, sinom i kćerkom. To je nešto fascinantno što je jako teško opisati: susret s Ka’bom, a naročito rastanak s Ka’bom. Možda zvuči čudno, ali zaista, kada sam se selamio s Ka’bom, morao sam plakati“, kazao je za Zejnil Krupalija, hadžija iz Sarajeva.

Mugdin Halilović iz Kalesije je ove godine bio na hadžu sa svojom suprugom i poželio je svim vjernicima da dožive i budu u mogućnosti da ispune ovu dužnost.

„To je drugi svijet. Kada gledamo iz ugla vjernika, sve nas vuče Meka i Medina, da ih doživimo. Prvi ustici o Poslanikovoj džamiji, Ka’bi, sve to treba opisati na drugačiji način. Odvojiti se i suzu pustiti. Osjećaji se pomiješaju, prvo, iz želje da sve doživite, zatim zbog broja vjernika koji se nalaze oko tebe“, kazao je on.

Ove godine na hadždžu je bio i osmnaestogodišnji Muhamed Mehmedović, koji je izrazio nadu da će, uz Božiju pomoć, ponovo biti u mogućnosti da posjeti Ka’bu.

Prema rasporedu kojeg je potvrdila Agencija za civilnu avijaciju Saudijske Arabije, predviđeno je da u nedjelju, 18. augusta, na Aerodrom u Sarajevo slete četiri aviona, a u ponedjeljak 19. augusta također četiri.

U utorak 20. i srijedu 21. augusta predviđeno je slijetanje po jednog aviona, čime će biti kompletiran dolazak svih 1680 hadžija iz BiH.

Detaljan raspored reda letanja dostupan je na www.hadžiumra.ba.

Author

admin