Kurban-bajram: Bosanska halva zamirisala Mekkom


shadow

Muslimani cijelog svijeta danas obilježavaju Kurban ili Hadži-bajram. Dva najvažnija njegova obilježja su hadž i kurban, po čemu je ovaj blagdna i dobio ime, ali se u našoj tradiciji više udomaćio pojam Kurban-bajram, jer većina muslimana izvršava obred klanja kurbana, dok su rjeđi oni koji imaju mogućnost hodočastiti sveta mjesta.

Među dva i po miliona muslimana koji će ove godine dočekati Kurban-bajram na hodočašću u Mekki nalazi se 1680 hadžija iz Bosne i Hercegovine. Iako će pojedine hadžije reći da je Bajram u Mekki najljepši, on je u isto vrijeme, bar za većinu naših hadžija, po mnogočemu neobičan.

Nakon što su prethodni dan proveli na Arefatu, a noć u obavljanju hadžskih obreda na Muzdelifi i Mini, hadžije uglavnom prvi dio dana Kurban-bajram provedu odmorajući se. Umjesto oblačenja svečanog bajramskog odijela i odlaska u džamiju s muškim članovima porodice na bajram-namaz, hadžije dočekaju Kurban-bajram u ihramima.

Oni nemaju obavezu klanjati bajram-namaz, a pored toga ne kolju ni kurban. Samim tim neće ni dijeliti kurbansko meso rodbini, komšijama, prijateljima i siromašnim, što je uobičajeno kada su kod svojih kuća.

Međutim, ono što im zasigurno najviše nedostaje jeste porodična bajramska atmosfera. Neće hadžije ove godine moći zijaretiti mezare svojih bližnjih, niti će bajramovati u krugu članova svoje porodice i za njih od kurbanskog mesa spremati bajramski ručak.

Da bi se bar malo osjetio dašak bosanske bajramske atmosfere i u Mekki, potrudile su se naše vrijedne hadžinice. One su još nekoliko dana ranije podučile kuhare hotela Lamar Ajyad, u kojem su smještene ovogodišnje bosanskohercegovačke hadžije, kako se pravi bosnaska halva.

Dobri domaćini za Allahove goste napravili su iznenađenje. Uz bajramsku sofru servirali su i bosansku halvu, a našim hadžinicima nije bilo teško ponijeti iz Bosne i pokoju gurabiju, lokum i baklavu. Mnoge od njih su spremile ove tradicionalne kolače još kod kuće, računajući da će, kada dođe Bajram, trebati počastiti one s kojima su dijelile trenutke na svom najljepšem životnom putovanju.

I tako je halva, nekoliko gurabija, lokuma i baklave izazvalo sreću među našim hadžijama. Oni su uz osmjeh na licu poručili da im je ovaj Bajram poseban, ali da nigdje nema Bajrama kao u Bosni i Hercegovini.

Iako možda nije dospjela do svih hadžija, miris bosanske halve zamirisao je Mekkom i učinio da se naše hadžije bar na trenutak osjećaju kao kod kuće, te da se raduju što Bajram provode na ovom svetom mjestu, ali i skorom povratku svojim porodicama.

Author

admin