Bajramski Prijem Kod Reisu-L-Uleme


shadow

Povodom Kurban-bajrama večeras je u haremu Careve džamije održan Tradicionalni bajramski prijem kod reisu-l-uleme.

U svojstvu domaćina se uz riječi dobrodošlice brojnim zvanicama iz vjerskog, diplomatskog, političkog i javnog života obratio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović čije obraćanje prenosimo u cijelosti:

  • Hvala vam što ste danas s nama da podijelite našu radost povodom Kurban-bajrama. Hvala vam i na brojnim čestitkama koje ste nam uputili.
    U svojoj Bajramskoj poruci sam govorio o tome kako je u simboličkom, obrednom i duhovnom smislu Kurban-bajram kod muslimana određen likom i djelom Božijeg poslanika Ibrahima, a.s.

I doista većina hadžskih obreda koje ovih dana obavljaju milioni muslimana iz čitavog svijeta nadahnuti su Ibrahimovim životom, kao i sam obred prinošenja žrtve po kojem mi ovaj Bajram i nazivamo.

A žrtva je bit vjere.

Svakog bajramskog prijema ponavljamo kako je značajna naša ibrahimovska tradicija, naši zajednički korijeni i naše zajedništvo u danima bajrama. Duboko vjerujem da su naša praznična okupljanja, jevreja, kršćana i muslimana daleko više od protokolarne učtivosti.

Svjedoci smo koliki je malo potrebno kako bi se narušili odnosi u domovini i svijetu. Vidimo kako su neki spremni ići daleko u iznošenju neistina kako bi narušili povjerenje koje smo mi sa tako puno žrtve i odricanja gradili nakon stravičnog rata.

Vjerujem kako ćemo svi pokazati dovoljno odgovornosti i kako na te objede nećemo nasjedati, iako priznajem i sam da je to jako teško.

To ne znači da se na zlo treba ćutati. Upravo na našu pasivnost ono računa. Zlim ljudima je dovoljno i to da ih dobri ljudi puste i da im ne stanu na put sijanja smutnje. Na nama je da njihove spletke prozremo i da im jasno damo do znanja da razumijemo njihove namjere.

Između dva Bajrama smo bili svjedoci većem broju napada na povratnike, imame i imovinu Islamske zajednice. Ti napadi su nas podsjetili na najteža vremena kroz koja smo prošli i zato smo svaki put tražili da se počinioci pronađu i adekvatno procesuiraju, a to znači da se njihova zlodjela tretiraju kao zločini iz mržnje što oni jesu.

U tim teškim trenucima kroz koje su prolazili naši imami, njihove porodice i džematlije ohrabrile su nas geste naših komšija iz Pravoslavne crkve koji su u Trebinju, Gacku i na nekim drugim mjestima osudili takve napade i javno podržali svoje kolege imame.

Dragi prijatelji,

Veličina naših zajednica nije nikada bila u njihovoj brojnosti, već u širini duha kojim je prožeta. U tome bi nam svima mogla biti uzor Jevrejska zajednica u Bosni i Hercegovini i njena povijest. Njen doprinos u duhovnoj i materijalnoj kulturi ovoga grada je veliki. Naši preci vjerovali su riječima poslanika Muhameda, a.s., koji je rekao da «Allah neće uzdići ni jedan narod koji slabijim ne daje njihova prava». A halifa muslimana h. Ebu Bekr kada je izabran za poglavara zajednice, tragom Vjerovjesnikovih, a.s., riječi je rekao: «Najslabiji među vama kod mene je najjači, kada se radi o zaštiti tuđeg prava».

Zato apelujem na sve nas, da posebnu pažnju posvetimo onim koji su obespravljeni, bez obzira na razlog te obespravljenosti. Snaga jednog društva se mjeri njenim odnosom prema najslabijim među njima.

Ljudska prava i slobode nisu ni trpeza ni privatni posjed vlasti, pa da ih dijele po svom nahođenju. Svi bismo se trebali osjećati jednakima. Više sloboda znači da ćemo živjeti u slobodnijem i prosperitetnijem društvu za sve. Jedini je princip kada zahtijevamo prava za sebe jeste da ona ne krše osnovne principe na kojima ovo društvo opstoji.
Na kraju, dobro je podsjetiti se da nam niko, osim nas samih, ne može pričiniti ni sreću ni zadovoljstvo! Samo vlastita djela ili nedjela rađaju slatkim ili gorkim plodovima.

Kao vjernici se nadamo da će se ovo društvo početi voditi nadom a ne strahom. To s pravom očekujemo od političkih elita.

U nadi da će među nama zaživjeti istinsko ibrahimovsko jedinstvo još jednom svim muslimanima čestitam Bajram riječima Bajram šerif mubarek olsun a svima vama koji ste nam svojim dolaskom uljepšali ovaj dan iskreno se zahvaljujem.

Hvala vam i neka vas dragi Bog čuva i blagoslovi, kazao je na kraju obraćanja reisu-l-ulema Kavazović.

Author

admin