BIJELE TRAKE SPREMNE ZA PREMIJERU


shadow

Cilj ekranizacije video spota „Bijele trake“ je prenijeti poruku mira, ljubavi i dostojanstva Bošnjaka ali i stradanja nevinih žrtava, upoznati nove generacije sa historijskim činjenicama iz nedavne prošlosti ali i poslati poruku da nas nisu ubili, nisu raselili i da se ponovo vraćamo na naša ognjišta.

Prošle sedmice u Prijedoru je završeno snimanje zadnje od ukupno četiri etape snimanja kada je u pitanju ekranizacija za novu kasidu grupe Rejjan pod nazivom Bijele trake. Snimalo se na području općine Prijedor, u Kozarcu, Sarajevu i Beču a u spotu se pored članova Grupe Rejjan pojavljuje i preko 50 glumaca i statita. Interesantna je činjenica da se nakon skoro tri decenije od počinjenih genocida nad Bošnjacima (gdje se posebno izdvajaju istočna Bosna – Srebrenica, lijeva obala Sane – Prijedor) napisane i pišu se knjigeo ali nije snimljen niti jedan dugometražni igrani film. Nažalost bošnjačka inteligencija uglavnom se bavi (samo) pisanjem knjige, a naš bošnjački narod slabo čita. Omladina još manje.

Grupa Rejjan snima već drugi po redu „kratki film“ o ovim, za bošnjački narod bolnim događajima, o kojima smo već odavno trebali podučiti generacije koje stasavaju, obzirom da u udžbenicima historije ove teme nema. I za ovaj projekat grupa Rejjan je okupila vrsne umjetnike, kako vokale tako i muzičare, tekstopisce, kompozitore, režisere, scenariste i veliki broj statista a sve radi stvaranja malog umjetničkog djela izuzetne važnosti na temu o kojoj se mnogi ne usuđuju govoriti a nekamol pisati i snimati.

„ I ovaj smo put to uradili spretno kroz savremenu formu kratkog video klipa koju današnja omladina najčešće konzumira, i ne samo omladina i ne samo na našem govornom području. Ovaj oblik video zapisa može se širiti i pregledati putem socijalnih mreža, koja je aktuelna u sadašnjosti“, kazao je Rijad Imamović vođa Grupe Rejjan.Tekst za kasidu Bijele trake napisao je poznati tekstopisac Dževad Ibrahimović, autor tekstova „Devet heroja“ i „Šam“ kao i još preko 150 tekstova koji su do sada objavljeni u javnosti. Muziku je radio Nezir Vilogorac i Abdulkerim Popaja koji je uradio i aranžman u muzičkom studiju Mekam.

Ekranizacija spota je povjeren već provjerenoj i dobro uhodanoj produkcijskoj kući One Moment Studio na čelu sa Sulejmanom Muratovićem koji ujedno i potpisuje scenario i režiju ovog spota. „Cilj ove ekranizacije nije poticanje mržnje, netrpljivosti i stvaranje loše slike Bošnjaka kao naroda koji pamti samo teške trenutke u svojoj historiji, cilj je da kroz ovaj video podučimo mlade generacije koje nisu bili svjedokom tog vremena o snazi bošnjačkog duha, vjere, povratka na svoja ognjišta, ljubavi, plemenitosti i suživota“, kazao je režiser Sulejman Muratović.

Montaža spota, koju potpisuje tim „Naš film“ iz Sarajeva, završena je i sve je spremno za premijeru koja će se održati u Prijedoru 31. maja 2019 godine na dan obilježavanja Bijelih traka. Premijera spota posvećena je ubijenim građanima Prijedora nesrpske nacionalnosti 1992. godine (bošnjacima, hrvatima i ostalim). Premijera će se održati pod visokim pokroviteljstvom NJ.E. Ramizom Salkićem, potpredsjednkom bh. entiteta RS – a.

Ovaj visokobudžetni projekt podržao je veliki broj institucija, organizacija, vjerske zajednice u BiH i dijaspori, te ugledni pojedinci u našem društvu koji ćr biti potpisani na spotu. Generalni pokrovitelj projekta je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica na čelu sa ministrom Edinom Ramićem.

Author

admin