Hadžić: Udruženje ilmijje ima misiju u vremenu i prostoru


shadow

Predsjednik Udruženja ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini vojni muftija Nesib-ef. Hadžić izjavio je da ovo udruženje, po svojoj prirodi, ima misiju u vremenu i prostoru.

U Sarajevu se danas obilježava 112. godišnjica Udruženja ilmijje, koje okuplja imame, muallime, uposlenike Islamske zajednice, te vjeroučitelje, muderrise i profesore islamskih fakulteta, a obraćajući se okupljenim na svečanoj akademiji predsjednik Hadžić kazao je da je vizija osnivača Udruženja rezultirala mnogim, veoma važnim procesima za razvoj i napredak zajednice u teškim vremenima.

„Njihova dalekovidost bila je takva da su statutarni zadaci ostajali isti kao univerzalni elementi, uprkos promjenama u vremenu i društvu. Kontinuitet od 112 godina je velika stvar, posebno ukoliko uzmemo u obzir da se radi o jednom udruženju. Kada se navrši stotinu godina trajanja, svaka naredna godina postaje mali jubilej. Tako i ovu godinu smatramo važnom godišnjicom, koja svjedoči našem zajedničkom misijskom putu“, kazao je on.

Iako su se društvo i društvene okolnosti mijenjali kroz vrijeme, Udruženje ilmijje je u svemu tome našlo svoje mjesto unutar Islamske zajednice, među imamima, i unutar formalne upravljačke strukture Zajednice, ali i domovine.

„Dešavale su se razne reforme, ali Udruženje je, u saradnji s Rijasetom i ostalim nivoima upravljanja, ostalo pri svojim statutarnim zadacima i aktivnostima. Od osnivanja Udruženja, nizali su se različiti događaji koji su itekako utjecali na prilike u našoj zemlji – svjetski ratovi, doba komunizma, agresija na Bosnu i Hercegovinu – sve je to u većoj ili manjoj mjeri marginaliziralo status imama. Nakon agresije na našu zemlju, zbog velikih razaranja apsolutni prioritet je bio obnoviti infrastrukturu koja ima ne samo funkcionalnu vrijednost, nego i simboličnu. Taj posao se polahko privodi kraju i došlo je vrijeme da za prioritetne stvari uzmemo i bavljenje ljudskim resursima“, naveo je on.

Udruženje ilmijje je kroz određene naučno-istraživačke projekte došlo do različitih pokazatelja, s kojima je upoznalo nadležne službe u Rijasetu.

„Na osnovu tih pokazatelja fokusirani smo na razvijanje sposobnosti i vještine imama, organiziranje sadržaja i platformi za razmjenu ideja i iskustava, pružanje podrške u izdavaštvu naših imama, te objavljivanje sadržaja koji su od velike koristi imamima u njihovom radu“, objasnio je on.

Naglasio je da je primarna misija Udruženje da brine o imamima u onoj mjeri u kojoj to prilike omogućavaju, te da pruža savjete Rijasetu Islamske zajednice na koji način se status imama može unaprijediti.

„To uključuje ne samo radno-pravni status imama, nego i unapređenje njihovih vještina, sposobnosti i znanja, kako bi što bolje i adekvatnije odgovorili na zadatke koji se nađu pred njima“, izjavio je on.

Naveo je da plan obilježavanja 112. godišnjice Udruženja ilmijje stavlja imama u središte i ističe njegovu ulogu i značaj.

„Želimo ukazivati na imame, njihove uloge, i pričati o njima – predvodnicima u zajednici. Zajednica bez imama je zajednica bez temelja na nekom osnovnom nivou. Mogu postojati, a i postoje džemati, džamije i muslimani, ali ako nema imama, nema ni organizirane vjerske zajednice. Tamo gdje je imam, zajednica će se kretati naprijed, bez obzira na okolnosti, jer postoji neko ko tu zajednicu predvodi“, akcentirao je Hadžić.

U isto vrijeme, značaj imama ne mjeri se samo u njihovom izvršavanju obaveza u džematu – to je samo jedan segment njihovog djelovanja, dodao je predsjednik Udruženja.

„Njihov doprinos u društvu je sveobuhvatniji i kompleksniji. Kao nosioci misijskog rada u džematu, imami afirmišu etiku i univerzalna etička načela, brinu se o ugroženim džematlijama, organiziraju sadržaje za mlade, te pokreću aktivnosti koje poboljšavaju kvalitet života u zajednici i društvu. Kao i generacije prije nas koje su postavile određene standarde, doista želimo ostaviti trag iza sebe. Stoga i ovaj jubilej nosi nemjerljiv značaj ne samo za članove udruženja, nego i za cijelu Zajednicu, jer ideja, misija i cilj nas ujedinjuju“, poručio je predsjednik Udruženja ilmijje Nesib-ef. Hadžić.

Author

admin