Odrzana sjednica Sabora Islamske zajednice


shadow

Danas je pod predsjedavanjem predsjednika Safeta Softića održana peta redovna sjednica Sabora Islamske zajednice. Sjednici, koja je održana uz posebne mjere zaštite od koronavirusa, prisustvovao je i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Sabor je razmatrao i usvojio Izvještaj o radu organa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za 2019. godinu, reisu-l-uleme, Vijeća muftija i Rijaseta IZ u BiH. Također je usvojen i Finansijski izvještaj organa IZ u BiH za 2019. godinu.

Na početku zasjedanja reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je u svom obraćanju govorio o glavnim aktivnostima zajednice u protekloj godini i izazovima sa kojima se zajednica susreće od pada nataliteta, preko izazova migranata do organizacije bošnjačke dijaspore.

„Današnje zasjedanje Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini odvija se pod posebnim mjerama izazvanim pandemijom koronavirusa, koji je pogodio svijet. I mi, kao i mnogi drugi, bili smo prinuđeni prolongirati naše zasjedanje do današnjeg dana, za kada smo procijenili da se steklo minimum uvjeta da održimo ovu sjednicu. Opasnost od zaraze i dalje je prisutna, te vas i ovaj put molim da se pridržavamo mjera koje su preporučene od strane struke. Ujedno koristim priliku da se zahvalim svim članovima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koji su pokazali visoku svijest i disciplinu, koja je bila neophodna, posebno u prvim mjesecima pandemije, kako bismo sačuvali zdravlje ljudi. Također, dužan sam vas izvijestiti da je Islamska zajednica poduzela niz mjera kako bi zaštitila zdravlje ljudi i održala svoje aktivnosti u mjeri u kojoj je to bilo moguće“- kazao je reisu-l-ulema.

Zatvarajući sjednicu predsjednik Sabora se zahvalio sabornicima na odzivu i uputio riječi podrške muslimanima u Sandžaku koji se nalaze u posebno teškoj situaciji zbog širenja koronavirusa.

Sjednica koja je zbog vanrednih okolnosti trajala kraće nego uobičajeno završila je pitanjima i inicijativama sabornika.

Author

admin