U petak sergija za nastavak adaptacije ženskog odjeljenja Gazi Husrev-begove medrese


shadow

U svim džamijama u Bosni i Hercegovini u petak, 6. septembra, nakon klanjanja džuma-namaza, bit će organizovana sergija za pomoć projektu rekonstrukcije, dogradnje i adaptacije objekata ženskog odjeljenja Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

Radovi su počeli u novembru 2022. godine, a u proteklom periodu je realizovano više od polovine planiranih poslova.

Direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini hafiz doc. dr. Mensur Malkić pozvao je vjernike da se u skladu sa vlastitim mogućnostima odazovu na sergiju, čime slijede primjere dobrih prethodnika koji su podržavali mlade u njihovom obrazovnom putu.

„Naši očevi i djedovi su gradili internate, škole i fakultete u kojima smo se mi obrazovali i gdje smo boravili. Na nama je danas obaveza da sve te ustanove i prostore održavamo. Ova generacija je uradila veliki posao pitanju infrastrukture, pa su izgrađene nove zgrade fakulteta, medresa i internata. Na taj način doprinosimo kvalitetnijem smještaju i obrazovanju naših sinova i kćeri“, rekao je direktor Malkić.

Ovom prilikom je podsjetio na činjenicu da je Islamska zajednica posvećena obrazovnom procesu na svim nivoima.

„Kao Islamska zajednica nastojimo našu omladinu nagizdati na najljepši način, a to je znanjem koje je najveći ukras. Sadašnja generacija članova Islamske zajednice ima priliku učestvovati u jednom velikom projektu i tako se uključiti u veliku porodicu vakifa Gazi Husrev-bega“, poručio je dr. Malkić.

Prema riječima direktora Gazi Hurev-begove medrese mr. Dževada Pleha, potreba za rekonstrukcijom ženskog dijela ove škole potoji već duže vrijeem, posebno nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu kada se povećao broj učenica.

„Zadnjih desetak godina se bavimo projektima i samom pripremom za ovu temeljitu rekonstrukciju. Sad se, hvala Bogu, nalazimo u tom projektu i negdje smo na njegovoj sredini. U prvoj fazi dogradili smo elemenate koji nisu postojali. Druga faza je, također, pri kraju, a riječ je o obnovi i rekonstrukciji jednog dijela postojećeg objekta. Uskoro ulazimo i u treću, ujedno i najsloženiju fazu, rekonstrukciju stare zgrade koja je pod zaštitom kao spomenik kulture nulte kategorije i radovi na njoj će biti kompleksni. Projekat je završen, izlazimo na tender i nadamo se da ćemo, ako Bog da, na jesen početi radove“, pojasnio je direktor Pleh.

Inicijalna sredstva za rekonstrukciju ovog dijela Medrese je dao Rijaset Islamske zajednice, nakon čega su se u projekat uključivali alumnisti ove škole, privrednici, humanitarne asocijacije u svijetu, Vlada Kantona Sarajevo, ali i vjernici širom domovine i dijapsore koji su uzeli učešće u projektima pomoći.

Od početka projekta rekonstrukcije, Gazi Husrev-begova medresa djeluje u jednoj vrsti specifičnih okolnosti.

„U muškoj medresi smo adaptirali neke učionice, gdje smo smjestili djevojke. Muškarci su u ovom periodu smješteni na Mojmilu u jednom adaptiranom prostoru vakufskog kompleksa Gazzaz, odakle svaki dan vozare na nastavu. Riječ je o poprilično otežanim aktivnostima realizacije Nastavnog plana i programa u ovoj školi. Učenici i roditelji su pokazali strpljenje, a vjerujem da ćemo brzo završiti projekat, te svi biti zadovoljni rezultatima i uslovima“, rekao je direktor Pleh.

Gazi Husrev-begova medresa je jedina škola u Bosni i Hercegovini, a nema ih mnogo ni u svijetu, koja kontinuirano radi skoro 500 godina.

Ova škola je obrazovala više hiljada ljudi koji su u bošnjačkom narodu širili islamski moral i nauku.

Prva generacija ženskog odjeljenja Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu upisana je 1978. godine.

Author

admin