Udruženje ilmijje Islamske zajednice bogatim programom obilježava 111. godišnjicu


shadow

Udruženje ilmijje Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, koje okuplja imame, muallime, uposlenike Islamske zajednice, te vjeroučitelje, muderrise i profesore islamskih fakulteta, u septembru i oktobru nizom aktivnosti obilježava 111. godišnjicu postojanja i djelovanja.

Plan i program obilježavanja 111. godišnjice usvojio je Glavni odbor Udruženja ilmijje na sjednici koja je održana danas u Sarajevu.

Program obilježavanja počinje 20. oktobra promocijom knjige „Imami Srebrenice 1992-1995 – memorizacija kao zavjet i opomena“ autora Alija-ef. Jusića, koju zajednički pripremaju Udruženje ilmijje, Institut za društvena i religijska istraživanja iz Tuzle i Gazi Husrev-begova biblioteka, koja će ugostiti ovu promociju.

Okružni odbor Udruženja ilmijje Tuzla za 27. septembar priprema manifestaciju „Čuvajmo od zaborava“, u okviru koje će članovi Udruženja ilmijje posjetiti mjesta masovnih grobnica u Zvorniku, nakon čega će biti upriličena i centralna mevludska svečanost u džamiji u Kamenici.

U okviru obilježavanja 111. godišnjice Udruženja ilmijje također će biti proučena hatma-dova pred duše imama stradalih u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, pred Spomen-obilježjem imamima šehidima ispred Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

Svečana akademija povodom 111. godišnjice Udruženja ilmijje Islamske zajednice biti će održana 28. septembra u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, s početkom u 14.00 sati.

Tom prilikom će se obratiti Nesib-ef. Hadžić, predsjednik Udruženja ilmijje i reisul-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović.
U okviru svečane akademije bit će upriličena promocija Zbornika radova „Uloga i značaj imama u procesu povratka“ te dodjela priznanja i poklona za 19 imama i jednu muallimu, koji su penzionisani u protekloj godini.

Program će biti nastavljen 3. oktobra u Tešnju, gdje će Odbor Udruženja ilmijje Tešanj i Medžlis Islamske zajednice Tešanj upriličiti tribinu pod nazivom „Sjećanje na život i djelo Abdulah-ef. Hadžića“.

Potom, 11. oktobra Odbor Udruženja ilmijje Mostar i Medžlis Islamske zajednice Mostar će biti domaćini promocije Zbornika radova „Uloga i značaj imama u procesu povratka“.

Također, svi odbori će povodom 111. godišnjice Udruženja ilmijje upriličiti prigodne programe na svom terenu.

Program obilježavanja 111. godišnjice Udruženja ilmijje će biti okončan u petak 13. oktobra, kada će predsjedavajući Skupštine Udruženja ilmijje Safet-ef. Karahmetović klanjati džuma-namaz i održati hutbu na Musalli u Potočarima.

Udruženje ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini osnovano je 28. septembra 1912. godine.

Medijski pokrovitelj manifestacije je Media centar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Author

admin