Reisul-ulema Kavazović u Tuzli: Neka nam primjer ove naše djece i naše medrese dadnu novi poticaj da radimo još više


shadow

Zahvaljujem se Bogu na ovoj lijepoj prilici da u život nauke, sazrijevanja i razvoja ispratimo još jednu generaciju učenika i učenica Behram-begove medrese u Tuzli – poručio je danas reisu-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Reisul-ulema Kavazović prisustvovao je Svečanoj akademiji 347. generacije maturanata Behram-begove medrese u Tuzli, održanoj u Velikoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli.

„Ponosan sam na ono čemu svjedočimo pune tri decenije, na napore, marljivost i predanost moje tuzlanske braće i sestara, koji, predvođeni muftijom Vahid-ef. Fazlovićem i direktorom Ahmed-ef. Hatunićem, grade svijet odgoja i obrazovanja u duhu univerzalnih vrijednosti za mladiće i djevojke iz cijele naše domovine. To je posigurno napor na koje se odnose Allahove riječi: Radite pa će vaš trud vidjeti Allah i Njegov Poslanik i vjernici“, kazao je reisul-ulema.

On je ocijenio da zahvaljujući toj dubokoj svijesti, danas vidimo plodove u polju koje je godinama kultivirano, njegovano i pripremano za današnje vrijeme.

„U svemu tome vidim veliku želju i trud za postizanje Božije beskrajne ljubavi prema ljudima koji su svoje živote posvetili ovom dobru, vođeni Božijim proviđenjem da onaj koji učini i koliko zehru dobra vidjet će ga“, naglasio je reisu-ulema Kavazović.

Reisul-ulema je ovom prilikom zahvalio roditeljima, koji su „zajedno s nama sve ove godine bili na putu dobra i velikog zalaganja za dobro, koji su ono što im je najdraže dali nama u amanet i zahvaljujući njihovoj snazi danas smo ovdje gdje jesmo, ujedinjeni u duhu zajedništva, kako bismo naš pogled upravili prema milostivom Gospodaru, našem Spasitelju i Pomagaču“.

„Dragi roditelji, zahvaljujem vam se od srca, jer ste i vi članovi velike i skladne porodice Begram-begove medrese. Vaše dove koje ste upućivali za uspjeh naše djece pomogle su svima nama da ustrajemo na putu na koji smo se odvažili“, kazao je on.

Također, reisul-ulema je ukazao i na veliki značaj vakifa Medrese, ljudi iz javnog i političkog života.

„Za nas muslimane posebno je važno prihvatiti i pomagati one koji na Božijem putu traže znanje, kako bi ga stavili u službu ljudi. Od nas muslimana danas se očekuje da budemo protagonisti znanja, mira i širenja dobra među ljudima“, istaknuo je reisul-ulema.
U svojoj poruci maturantima, reisul-ulema je naglasio da su dostigli određeni stepen fizičke, umne i emotivne zrelosti.

„Jedan svijet u kojem ste do sada živjeli, koji vas je bodrio, pomagao i sokolio, ostavili ste iza sebe. Naučili ste koračati sami, osnaženi znanjem i vjerom. Naš jedini pravi istinski prijatelj je Bog, Njegova knjiga i Njegova riječ. Naš stil života i naše ukupno ponašanje treba da budu u skladu s našom vjerom i vrijednostima našeg naroda. U zemlji u kojoj živimo pozvani smo na njegovanje tih vrijednosti, na lijep odnos s drugima s kojima živimo itd. No, najvažnije od svega jeste njegovati sklad s Bogom.

Molim vas da svaki dan upućujete dovu za našu zajednicu i našu zemlju da se u njoj konačno postignu mir, razumijevanje i uvažavanje, toliko potrebni za dostojan život našeg čovjeka. Neka vaša srca ne poznaju granice: radite i upućujte dove se za sve ljude, koji su vaša braća i sestre, djeca jednog nam oca i majke h. Adema i h. Have“, kazao je reisul-ulema.

Također, pozvao je da ne dopustimo da nas poteškoće i mnogo zla u svijetu koji gledamo obeshrabre.

„Neka nam primjer ove naše djece i naše medrese i njihova svjedočanstva budu povod i dadnu novi poticaj da radimo još više i još marljivije. Ovaj prolazni svijet možemo pretvoriti u vječnost samo dobrim djelima po kojima će nas pamtiti. Kada se vratimo našim kućama, ponesimo sa sobom obavezu da ćemo svakoga dana učiniti mali napor da našu porodicu učinimo sretnijom, našu zajednicu naprednijom, a našu zemlju mirnijom i sigurnijom, kako bismo bili vjerni svjedoci muslimanske samilosti prema svim stvorenjima. Ne gubimo nadu u Božiju milost i snagu naše vjere, jer vjera može i ono sto sve sile ovoga svijeta ne mogu: može nam dati snagu i pružiti nadu“, naglasio je reisu-ulema.

Na kraju je uputio čestitke muftiji tuzlanskom, direktoru Medrese, profesorima, učenicima i njihovim roditeljima.

„Još jednom čestitam vam na velikom postignuću kojeg ste ostvarili u našoj medresi. Svi ste vi uvijek u mom srcu i dovi. Molimo zajedno za milost u srcima onih koji nose odgovornost za povjerene im emanete, za sudbinu naše zemlje, našeg naroda i svijeta u kojem živimo. Neka vas dragi Bog pomogne na pravome putu“, poručio je reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

Author

admin