“Prilozi za enciklopedijski leksikon Kur’ana” profesora Enesa Karića dostupni online


shadow

Islamske informativne novine (IIN) Preporod na svojoj zvaničnoj web stranici objavile su serijal tekstova “Prilozi za enciklopedijski leksikon Kur’ana”, čiji je autor prof. dr. Enes Karić.

„Ovom djelu, koje je u procesu višegodišnjeg komponiranja i nastajanja, namijenjena je uloga da se o nekih hiljadu važnih tema, područja, planova, imena, pojava, simbola i oslovljavanja u Kur’ānu pruže one prve i načelne upute, znanja, poduke i informacije. Ovi prilozi pisani su sažeto, kad je to bilo moguće, i opširno, kad se tako moralo“, izjavio je profesor Karić za Agenciju MINA.

Pojasnio je da prilozi u ovom leksikonu uglavnom slijede duhovne tonalitete i usmjerenja iz klasičnih ehlisunnetskih komentara Kur’āna.

„Ali, stranice i odrednice u formi priloga su otvorene i za raskrivanja svjetova Kur’āna koja se u obilju nalaze i koja su ponuđena u univerzitetski priznatim evropskim i zapadnim naučnim istraživanjima temeljne islamske svete knjige“, kazao je Karić.

Dodao je i da su “Prilozi za enciklopedijski leksikon Kur’ana” strukturirani kao podesna i pristupačna sredstva da se njima ponude opći muslimanski pogledi na ulogu i mjesto Kur’āna u življenju vjerskih, kulturnih, civilizacijskih i, također, obrazovnih prostranstava, vremena i epoha islama.

Glavna urednica IIN Preporod Senada Tahirović istakla je da je ovaj serijal tekstova nastao i u online formi ponuđen čitateljima kao plod želje autora, profesora Enesa Karića, i redakcije Preporoda, da se o nekoj temi, o nekoj riječi ili pitanju, te ovosvjetskoj ili eshatološkoj osobi i pojavi oslovljenima u Kur’anu, na popularan način ponudi kratak prilog koji će to objasniti.

„Ovi prilozi su u nastajanju, pa će se onima koji budu objavljeni dodavati novi. Kako se vidi iz literature, u pisanju se autor ne oslanja samo na islamsku ili muslimansku literaturu, već i na nemuslimanske izvore u kojima vidimo posvemašnju atraktivnost Kur’ana. Nadamo se da će ovi prilozi pomoći boljem razumijevanju Kur’ana“, kazala je Tahirović.

Profesor Karić je ovim djelom nastojao pokazati impozantno egzegetsko i hermeneutičko blago, kao i nesagledivo izdašno bogatstvo interpretativnih mogućnosti u tumačenjima Kur’āna.

Pritom se rukovodio načelom da se o svakoj odrednici kaže ono osnovno i da to bude ponuđeno u jasnom izrazu i saopćeno u diskursu koji ne zbunjuje, već podstiče na daljnja proučavanja Kur’āna.

Author

admin