Dodjela stipendija iz Fonda Bejtul-mal 11. januara



Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini upriličit će svečanost potpisivanja ugovora za dodjelu stipendija iz Fonda Bejtul-mal 11. januara 2023. godine u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, s početkom u 10.00 sati.

Ove školske/akademske godine iz Fonda Bejtul-mal će biti dodijeljeno 120 stipendija studentima, 50 stipendija učenicima srednjih škola i 30 stipendija učenicima i studentima s poteškoćama u razvoju.

„Za školsku/akademsku 2022/23. godinu obrađen je ukupno 691 zahtjev. Prethodnih godina po osnovu Konkursa dodjeljivano je ukupno 160 stipendija za tri kategorije, dok je za ovu godinu, a na inicijativu rukovodioca Ureda Ibrahim-ef. Malanovića, taj broj povećan“, izjavila je za Agenciju MINA mr. Emina Bešlija, stručni saradnik i asistent na projektu dodjele stipendija.

Odabir dobitnika stipendije provela je Komisija za dodjelu stipendija iz Fonda Bejtul-mal, imenovana od strane Rijaseta Islamske zajednice.

„Osim navedenog broja stipendija, bit će dodijeljene i dodatne stipendije za učenike generacije medresa, za učenike i studente u Novom Pazaru, za djecu u internatskom smještaju u Potočarima i takmičarima iz Sire“, navela je mr. Bešlija.

Naglasila je da se pomoć za školovanje realizuje tokom cijele godine, te da se dodjeljuje i pomoć za izradu magistarskih i doktorskih teza.

„Sretni smo zbog kontinuiteta i uspjeha ovog važnog projekta Ureda za društvenu brigu. Od uspostavljanja Ureda krajem 2014. godine pa do 2022. godine zaprimljeno je i obrađeno oko 5.000 zahtjeva za dodjelu stipendija. Za navedene godine dodijeljene su 1.873 učeničke i studentske stipendije, kao i 1720 pomoći za školovanje“, istaknula je mr. Bešlija.

Svi dobitnici stipendija će putem e-maila biti obaviješteni o terminu svečanosti, u okviru koje će biti održan i prigodan program.

Author

admin