U Puli uskoro počinje izgradnja islamskog kulturnog centra


shadow

U Puli, Mešihat Islamske zajednice (IZ) u Hrvatskoj, bit će izgrađen islamski kulturni centar, u kojem će se nalaziti svi potrebni sadržaji koji su neophodni za rad i djelovanje Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Pula.

Nakon što su prikupljena sredstva i izvršena kupovina zemljišta, u predstojećem periodu planirana je izgradnja objekta do 5.000 metara kvadratnih.

„U centru će se nalaziti molitveni prostor, učionice za vjeronauk, knjižnica, multimedijalna dvorana, prostor za mlade, dječji vrtić, restoran, stanovi za zaposlene i poslovne prostore za tihe obrte. Centar je zamišljen kao samoodrživi objekt te će se njegovo održavanje finansirati iz njegovih prihoda“, kazao je za Agenciju MINA glavni imam MIZ Pula Esad-ef. Jukan.

Zemljište na kojem će se graditi centar se nalazi u blizini središta Pule, veličine 16.500 metara kvadratnih, na kojem je dopuštena gradnja objekata mješovite namjene.

Kako je naveo efendija Jukan, za gradnju islamskog centra bit će potrebno oko 6.500 metara kvadratnih zemljišta, a na preostalom dijelu zemljišta u budućnosti je moguća gradnja drugih sadržaja potrebnih za rad Islamske zajednice u Hrvatskoj.
„Prioritet je izgradnja islamskog centra. Prošle godine je proveden natječaj za idejno rješenje islamskog centra Pula te je odabrano rješenje koje je ponudio arhitektonski ured Qubico Collective iz Zagreba. Trenutno je izrada potrebne dokumentacije i očekujemo uskoro i sami početak gradnje. Sama dinamika početka gradnje ali i sama gradnja ovisit će o finansijskim mogućnostima Islamske zajednice u Hrvatskoj“, kazao je on.

Esad-ef. Jukan je ukazao i na značaj ovog projekta za muslimane Pule.

“Islamska zajednica u u Puli djeluje više od pola stoljeća. Mornaričko groblje u Puli ima preko 50 ukopanih vojnika koji su muslimani. Znači, na ovom području su muslimani prisutni i dulje od navedenog razdoblja. Islamska zajednica u Puli trenutno djeluje u Ulici Leonarda da Vincija, u centru grada, ali je postalo neuvjetno. Zgrada je već u godinama, a i postala je pretijesna. Novi centar je zapravo samo nova lokacija gdje će naše džematlije moći nastaviti s bogoslužjem i obrazovanjem u puno boljim uvjetima nego što imaju sada“, naveo je on.

Također, naglasio je kako će islamski centar upotpuniti i turističku ponudu samog grada.

“Niti jedan islamski centar nije i neće biti ‘grad u gradu’, odnosno izolirani otok rezerviran isključivo za muslimane, pa tako niti islamski centar u Puli. Naši sadržaji, projekti i općenito aktivnosti, uvijek su vezani za širu društvenu zajednicu“, kazao je Jukan.
Dodao je da je to „jedini put kojim se može izbjeći getoizacija kojoj svjedočimo u nekim slučajevima u Zapadnoj Evropi“.

„Upravo otvoreni islamski centri, s jasnim i transparentnim radom i aktivnostima, obrazovnim programima koji su usklađeni sa svim zakonima te odobreni od nadležnog ministarstva, međureligijski skupovi i otvoreni dijalog, druženja kroz predavanja i simpozije na kojima uvijek sudjeluju i nemuslimani – naša su prilika da kao društvo razbijemo predrasude i uklonimo strahove. Poznato je da sve veći broj muslimana svake godine dolazi na odmor u Pulu i nadamo se da će islamski centar privući i veći broj turista u ovaj prelijepi grad“, istaknuo je glavni imam Medžlisa Pula.

Poručio je kako je svaka pomoć u gradnji islamskog centra dobrodošla, kako materijalna, tako i ona putem riječi potpore i ohrabrenja.

“Koristim priliku da se zahvalim svim donatorima, vakifima, medžlisima, imamima i muallimama, članicama i članovima Medžlisa Islamske zajednice Pula, koji su materijalno sudjelovali u kupnji zemljišta i podupiru izgradnju Islamskog centra u Puli. Želimo se posebno zahvaliti Mešihatu Islamske zajednice u Hrvatskoj i Rijasetu Islamske zajednice u BIH na neizmjernoj pomoći i podršci u projektu islamskog centra Pula“, kazao je Esad-ef. Jukan.

Author

admin