Javni poziv za prijavu na 1. međunarodno takmičenje “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne”Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini organizira Prvo međunarodno nagradno takmičenje za učenike srednjih škola pod nazivom “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne”.

Pravo učešća imaju svi zainteresovani učenici srednjih škola u Bosni i Hercegovini, Austriji, Hrvatskoj i Srbiji, koji u školama imaju islamsku vjeronauku, a učešće učenici prijavljuju profesoru islamske vjeronauke u svojim školama.  

Prijavni period je od 1. novembra do 12. decembra 2022. godine.

„Cilj nagradnog takmičenja je proširivanje znanja o islamu i muslimanima Bosne i Hercegovine, njihovim naučnim-kulturno-umjetničkim i civlizacijskim dostihgnućima sa kojima participiraju u evropskim, te razvijanje navike čitanja u slobodno vrijeme“, naveli su iz Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice.

Takmičenje će biti realizirano na osnovu tekstova objavljenih na stranici www.iskustvobosne.ba, a predmet takmičenja bit će na oblastima, materijalima i tekstovima koji tretiraju sljedeće tematske cjeline: historija Bosne i Hercegovine, bosanski jezik, kulturna historija islama u Bosni i Hercegovini i savremena likovna i muzička umjetnost.

„Učenici će u slobodno vrijeme čitati navedeno djelo i pripremati se za testiranje na način da će u naznačenim poglavljima tražiti odgovore na postavljena pitanja. Pitanja će biti data u zbirci od tri dijela od po stotinu pitanja. Prvih sto pitanja će biti dostavljeno odmah, drugih sto pitanja 18. novembra, a trećih sto pitanja 30. novembra“, objasnili su iz Uprave za obrazovanje i nauku.

Takmičenje će biti održano u subotu 17. decembra u 11.00 sati na lokacijama koje će biti naknadno objavljene.

Za najuspješnije takmičare predviđene su sljedeće nagrade: ekskurzija u Istanbul za 35 najuspješnijih učenika srednje škole i posjeta objektima i znamenitostima koje su u Istanbulu sagradili Bošnjaci i dvadeset jednokratnih stipendija u iznosu od 500 KM.
Podaci i pravila takmičenja dostupni su na zvaničnoj stranici Islamske zajednice www.islamskazajednica.ba i na portalu Media centra Islamske zajednice www.preporod.info.

Author

admin