Islamska zajednica upozorava na opasnost od političke radikalizacije i polarizaciju društva


shadow

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini upozorava na opasnost od političke radikalizacije i polarizaciju društva koja se nastavila i nakon okončanja političke kampanje i izbora, a koja prijeti da naruši odnose u društvu i izvan političkog domena.

U svom saopćenju od 14.10.2022. godine Ured za odnose s javnošću Rijaseta IZ u BiH s javnošću je podijelio zabrinutost velikog broja članova i pripadnika IZ u BiH posljednjim odlukama, ali i izjavama visokog predstavnika Christiana Schmidta, upozorivši da je za Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini kao vjersku zajednicu koja okuplja značajan broj građana Bosne i Hercegovine, svako rješenje koje produbljuje podjele i segregaciju umjesto da promoviše integraciju i jednaka prava svakog građanina na čitavoj teritoriji države, korak u pogrešnom pravcu.

Nažalost, ti strahovi su se pokazali opravdanim. Imajući sve ovo na umu, Islamska zajednica apeluje da se svi akteri političkog i društvnog života suzdrže od komentarisanja nametnutih odluka visokog predstavnika i da sačekaju odluku Ustavnog suda.

„Političari koji su dobili povjerenje građana trebaju se fokusirati na formiranje vlasti i provođenje politika koje će ubrzati euroatlanske integracije. Na njima je da se žurno uhvate ukoštac sa nadolazećom ekonomskom krizom, korupcijom, iseljavanjem i drugim životnim problemima građana imajući na umu obavezu da se zaštite evropske vrijednosti i standardi uređenja Bosne i Hercegovine kao nezavisne i suverene države koja garantuje jednaka prava svakom svome građaninu“, navodi se u saopćenju Ureda za odnose sa javnošću Rijaseta IZ.

Islamska zajednica također apeluje na međunarodne faktore da ne produbljuju podjele svojim izjavama i da ne nastupaju sa pozicija kako su njihova rješenja konačna.

„Ustav Bosne i Hercegovine kao dio međunarodnog ugovora obavezuje sve, pa i predstavnike međunarodne zajednice koji se ne bi smjeli postavljati kao arbitri u odnosu na njega. U ovako uzavreloj geopolitičkoj klimi najmanje što je potrebno, ne samo građanima u ovom dijelu Evrope, nego i u svijetu, jesu nove tenzije i nove podjele i sijanje nepovjerenja. I oni bi trebali sačekati odluke Ustavnog suda koje će u konačnici biti obavezujuće za sve. Sve drugo je neodgovorna politika i politikanstvo koje stvara klimu u društvu koja može naškoditi pozitivnim procesima i izgradnji povjerenja“, kaže se u saopćenju.

Dodaje se kako Islamska zajednica ovim saopćenjem nema namjeru na bilo koji način uplitati se u političku sferu, ali ima potrebu upozoriti na neodgovorne politike koje mogu ugroziti budućnost građana i ovih prostora koje izlaze iz političkog domena.

Author

admin