Ramić – Najveća pobjeda je zajednički nastup deset stranaka u RS-u


shadow

Najveća pobjeda je zajednički nastup deset stranaka na području manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS, a najveći izazov je sačuvati te stranke na okupu za naredne izbore – izjavio je danas Edin Ramić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica.

On je za BIR televiziju govorio o izbornim rezultatima koalicije koja je okupila probosanske stranke iz manjeg bosanskohercegovačkog entiteta “Pokret za Državu”, gorućim problemima u ovom entitetu i stanju Bošnjaka, kao i o odlukama visokog predstavnika Christiana Schmidta.

„Nadam se da će se ostvareno jedinstvo širiti i na druga područja gdje je ugrožena ova probosanska ili bošnjačka opcija“, kazao je Ramić o „Pokretu za državu“.

Dodao je da su djelimično zadovoljni ostvarenim rezultatom, jer su u NSRS osvojili pet mandata, manje od očekivanog.

„Zadovoljni smo odzivom dijaspore. S druge strane, stranke koje nastupaju zajedno nisu u potpunosti ispunile koalicioni dogovor, tako da je očigledno da su dijelovi stranaka, ili kompletne stranke, radile protiv zajedničkog kandidata za potpredsjednika RS-a. Ono što je ostalo van medijske pažnje jeste i koalicija stranaka sličnog naziva, koje nisu imale namjeru da naprave rezultat, nego da pokvare naš projekat, u čemu su uspjeli. Uzeli su nam jedan ili dva mandata“, naveo je Ramić.

On smatra da je najvažnije pitanje u manjem entitetu očistiti medijski prostor od negiranja genocida, glorificiranja ratnih zločinaca, ali i loših poruka koje obeshrabruju, posebno mlade ljude.

„Potrebno je popraviti ukupni ambijent, a onda se okrenuti projektima razvoja lokalnih zajednica, osnaživanja svake povratničke porodica i projekata koji će zadržati mlade ljude u manjem entitetu“, poručio je, između ostalog, Ramić.

Osvrnuo se i na činjenicu da su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić uputili Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine Zahtjev za ocjenu ustavnosti Amandmana na Ustav Federacije BiH i Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.

„Danas smo imali reakciju i deset političkih stranaka koje su u okviru ‘Pokreta za državu’. Nadam se da će Ured visokog predstavnika pokazati svoju principijelnost i reagovati na području entiteta RS, ili ukinuti ove odluke u Federaciji. U ovom slučaju, on je visoki predstavnik samo za jedan entitet i samo za pitanja koja, na neki način, štete interesima Bošnjaka, a pogoduju interesima Hrvata“, naglasio je Ramić.

Author

admin