Manifestacija Dani islamske tradicije Bošnjaka od 1. do 18. novembra


shadow

Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka (IITB) od 1. do 18. novembra 2022. godine organizira treću manifestaciju „Dani islamske tradicije Bošnjaka“, a njeni sadržaji bit će realizirani u osam bosanskohercegovačkih gradova.

Direktor Instituta dr. Ferid Dautović, koji je uspostavio održavanje ove manifestacije, izjavio je kako je njen cilj da jednom godišnje budu predstavljeni projekti Instituta, čime bi se olakšala promocija i širenje saznanja o kulturnoj baštini Bošnjaka, njihovoj tradiciji, učenjacima, te rukopisnoj ostavštini.

„Želimo predstaviti projekte Instituta i naučna saznanja do kojih smo došli. Također, u okviru ove manifestacije predstavljat ćemo i projekte drugih naučnih institucija i srodnih organizacija koji su od značaja za tradiciju Bošnjaka uopće“, kazao je direktor Dautović za Agenciju MINA.

Manifestacijom „Dani islamske tradicije Bošnjaka“ se nastoji promovirati kultura i tradicija Bošnjaka kroz organizaciju izložbe, predstaviti strana istraživanja o tradiciji i kulturi Bošnjaka, upoznati širu bosanskohercegovačku javnost, turiste, kulturne i umjetničke radnike sa savremenim običajima Bošnjaka, obogatiti kulturne sadržaje bogatim programima iz kulturne i tradicijske povijesti Bošnjaka, te afirmirati posebne vrste kulturnih sadržaja koji do sada nisu imali svoju širu publiku.

Ovogodišnja manifestacija će objedinjavati ukupno devet različitih sadržaja, koji će, osim u Sarajevu, biti realizirani u Goraždu, Žepču, Bihaću, Ključu, Visokom, Zenici i Varešu.

„Svečano otvorenje Manifestacije planirano je za 1. novembar, kada ćemo otvoriti izložbu i predstaviti knjigu ‘Hafiz Husnija-ef. Semić’. Jedan od sadržaja je i Regionalna naučna konferencija ‘Ulema na Balkanu između dva svjetska rata’ koja će biti održana 8. novembra 2022. godine, a okupit će 22 izlagača iz Bosne i Hercegovine i regiona“, najavio je direktor Dautović.

U okviru manifestacije bit će organizirana i tribina „Bošnjačka ulema Vareša“ 18. novembra u Varešu.

„Također, povodom 110 godina od rođenja i 40 godina od smrti hfz. Ibrahim-ef. Trebinjca, 16. novembra u Gazi Husrev-begovoj biblioteci bit će održana promocija dokumentarnog filma ‘Hafiz Ibrahim-ef. Trebinjac: 110 godina od rođenja’ autora Nedima Hrbata koji je snimljen u saradnji s Media centrom Islamske zajednice u BiH“, istaknuo je Dautović.

Pored navedenih sadržaja, Institut će održati i promociju svojih ovogodišnjih izdanja: „Imam Ebu Hanife“ i „Popis (muškog) stanovništva nahije Visoko iz 1266. godine (1855)“ te knjige „Hafiz Husnija-ef. Semić“, „Bošnjačko življenje islama“.

Author

admin