Sutra podjela stipendija Fonda Gazi Husrev-begFond Gazi Husrev-beg Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ) sutra, 25. oktobra, dodijelit će 320 stipendija za učenike i studente u Bosni i Hercegovini i Sandžaku.

Podjela će biti održana u Amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu s početkom u 13.30 sati, a predviđeno je i prisustvo reisul-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića.

Stipendije i pomoć će biti dodijeljenji studentima koji studiraju na svim fakultetima i učenicima u raznim srednjim školama.

„Rezultat i uspjeh ove akcije ne bi se mogao postići bez naših vrijednih imama, predsjednika i džematskih odbora, darežljivih džematlija – stipenditora Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. Svima njima se iskreno zahvaljujemo na učešću i stalnoj konstantnoj podršci ovog humanitarnog projekta, kroz koji pomažemo obrazovanje naše omladine u BiH i Sandžaku“, poručili su iz IZBNJ.

Inicijativa za osnivanje Humantiranog fonda Gazi Husrev-beg pri Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj je postojala prije njegovog osnivanja, ali tek na sjednici užeg Savjeta glavnog imama za Njemačku u gradu Heilbronnu 23. oktobra 2000. godine dolazi do njegovog osnivanja.

Cilj osnivanja ovog fonda bio je uvezivanje postojećih humanitarnih akcija kroz džemate, a kako bi se organizirano i na jedinstven način pomagalo onima koji su im se obraćali za pomoć: bolesnici, muhadžiri, ratni invalidi, šehidske porodice, povratnici, učenici i studenti koji nemaju mogućnost da se školuju, kao i džemati u kojima je trebalo obnoviti porušene džamije.

Pored svih kategorija ljudi koji su trebali pomoć ovog fonda i koji su im se obraćali i kojim je pomognuto u skladu sa raspoloživim mogućnostima, akcija “Stipendije za učenike i studente u BiH i Sandžaku” ima dvadesetjednogodišnji kontinuitet, velike rezultate i podršku džemata, te je na kraju postala i akcija po kojoj je Fond “Gazi Husrev-beg” postao prepoznatljiv, kako kod džematlija i džemata u Njemačkoj, tako i u BiH i Sandžaku.

Godine 2001. podijeljeno je 14 stipendija, a do sada je ukupno obrađeno 6.492 molbi od studenata i učenika.

Sa sutrašnjom podjelom bit će podjeljeno 3.550 stipendija po 500 eura za jednogodišnje školovanje, što je jednako sumi od 1.755.000 eura.

Author

admin