Potpisan ugovor za izgradnju islamskog centra u Kijevu


shadow

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo Jusuf Zahiragić i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas su potpisali Ugovor za izgradnju prvog islamskog centra u Kijevu.

Muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus ukazao je na značaj izgradnje ovog centra za džematlije Kijeva, ali i šireg područja.

„Uloženo je mnogo energije da bi se povratnicima, koji su u svojim mjestima započinjali mnoge aktivnosti, pomoglo. Uvidjeli su da mogu računati na svoje vlasti i da mogu računati na različiti državni organi brinu o ljudima koji su čvrsto vezani za svoja rodna mjesta. Islamskoj zajednici je važno da se ovaj objekat završi“, naglasio je muftija Grabus.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica (FMROI) osiguralo je sredstva za izgradnju prvog islamskog centra u Trnovu i za utopljavanje i toplotne pumpe za džamiju u Kijevu, za što je danas također potpisan odgovarajući ugovor.

“Izgradnja vjerskih objekata i prateće infrastrukture u povratničkim mjestima je polučilo značajne rezultate u povratku i opstanku ljudi u svojim mjesta. To su mjesta gdje sve generacije nađu svoju ulogu. U saradnji sa Islamskom zajednicom ovdje u Trnovu počinjemo sa izgradnjom prvog islamskog centra. Bit će to mjesto okupljanja mladih ljudi, gdje će pored izučavanja vjere, biti od koristi zajednici kroz društveni angažman. Novi projekti u povratničkim mjestima donose i novu nadu. Naša podrška svim vjerskim zajednicama u BiH je rezultat izgrađenih objekata, ali i mostova između naroda koji žive u njoj žive”, kazao je ministar Ramić.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Abdulgafar-ef. Velić, te v.d. federalnog ministra za pitanja boraca i invalida Mirza Terzo.

Author

admin