Ismail-ef. Smajlović – Islamska zajednica nastoji javnosti predstaviti vrijednosti Muhammeda a.s.


shadow

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u saradnji s organizacionim jedinicama Islamske zajednice, brojnim aktivnostima obilježava Mevlud, dan rođenja poslanika Muhammeda, nastojeći vjernicima približiti njegov životopis, te predstaviti njegovo djelo i uzornu praksu tokom poslaničke misije.

Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice, govorio je za BIR televiziju o tradiciji Mevluda u Bosni i Hercegovini i načinima obilježavanja, naglasivši kako različitim sadržajima Islamska zajednica želi pokazati odgovoran odnos prema Allahovom Poslaniku

„Muslimani trebaju biti svjesni da je kosmopolitska uloga Poslanika nešto u čemu čovječanstvo treba crpiti inspiraciju za svoj boljitak i ugodniji život i zato s organizacionom strukturom Islamske zajednice pokušavamo kroz programske sadržaje skrenuti pažnju na Poslanika u kontekstu njegove kosmopolitske uloge“, izjavio je direktor Smajlović.

Podsjetio je da su još s dolaskom islama na ove prostore ljudi prepoznali da obilježavanje Mevluda ima veliki značaj.

„Duhovna potreba za ljudskim približavanjem Uzvišenom Allahu kroz poslaničku misiju i prisjećanja svih sekvenci života Poslanika, a.s., je ustvari pokušaj, i Islamske zajednice kroz svoju organizacionu strukturu, da javnosti, ukupnoj društvenoj zajednici, skrenemo pažnju na vrijednosti Poslanika. A indikativno je da muslimani Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na najoriginalniji način obilježavaju program Mevluda, u odnosu na druge zajednice“, istaknuo je direktor Smajlović.

Ukazao je i na razlike u organizaciji Mevluda danas i u ranijim vremenima, podsjetivši da su poruke iz života Poslanika odgovori na iskušenja svih generacija.

„Tehničke prilike danas, za razliku od onih ranijih, omogućavaju nam daleko više, stoga su i programi Mevluda danas sadržajniji. Kada organiziramo programe, razmišljamo o tome šta želimo prenijeti auditoriju, te imamo i na umu da su sadržaji dostupni kako muslimanima, tako i nemuslimanima, koji će rado zastati da čuju poruke. To je postala svakodnevica. Svjesni smo da imamo progres u kontekstu organizacije programa“, kazao je, između ostalog, Smajlović.

Author

admin