Reisul-ulema Kavazović u Rogatici – Istočna Bosna ne smije ostati pusta


shadow

Naša istočna Bosna ne smije opustjeti, moramo dolaziti. Bilo bi dobro i da se vratite, ali nemojte prodavati zemlju, ako ste u mogućnosti i kupite dodatno – poručio je danas reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Reisul-ulema je prisustvovao svečanosti obilježavanja 550. godišnjice Careve džamije u džematu Godimilje, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Rogatica, te se ovom prilikom obratio vjernicima, naglasivši da ovo okupljanje svjedoči tome da su Bošnjaci ostali i opstali na ovim prostorima.

„Rijeka Drina ima dvije obale, lijevu i desnu. Mi smo kao narod dugo živjeli na obje obale, i živimo. Naši dušmani su nam bili namijenili da nestanemo, i s jedne i s druge strane. Desna obala je ostala skoro bez nas, vidimo kakva je sudbina Bošnjaka bila od Užica do Bijeljine. Željeli su izbrisati naše postojanje. Lijeva obala svjedoči o našem postojanju, bez obzira na ono što nam je bilo namijenjeno. Vodili smo neprestanu borbu da naše tlo čuvamo, i uvijek moramo imati na umu da je ovo naša zemlja, te da je moramo s ljubavlju, ne samo braniti, nego i graditi i podizati. Tamo gdje ima kuća, džamija, česmi, tamo gdje su naša mezarja, tamo je živi Bošnjak“, naglasio je reisul-ulema Kavazović.

Kazao je kako se bošnjaci kao narod uvijek trebaju brinuti za prošlost, ali i za sadašnjost i budućnost.

„Ova džamija je svjedočila, svjedoči i svjedočit će našem prisustvu na ovom prostoru, o našoj duhovnosti, vjeri, kulturi, tradiciji, našem narodu, koji je utemeljen u tlu ove zemlje, i na njoj čvrsto stoji bez obzira na sve oluje koje su ovom zemljom parale. Kao narod ne smijemo zaboraviti našu prošlost, ali moramo znati šta mi to želimo, čemu se nadamo, čemu težimo, šta su naši ciljevi kao naroda i zajednice muslimana. Obaveza je, kako je dragi Bog i u Kur’anu kazao, da brinemo o svojoj zajednici“, istaknuo je reisul-ulema.

Podsjetio je da Allah od zajednice muslimana traži da danas radi za sutra, razmišljajući o prilikama, kako za jedinku, tako i za zajednicu.

„Oni koji su ovdje temelje udarili, na ovom prostoru, gledali su u budućnost, imali su ciljeve, to moramo danas osvijestiti. Do rezultata ne može doći jedan čovjek, tek kad zajednica muslimana stupa na pozornicu, stupa islam. Kao zajednica muslimana tvorimo ono što dobro u našoj porodici, komšiluku, gradu, domovini Bosni i Hercegovini. Naši preci su izgradili ovu džamiju, mi se danas ovdje okupljamo da vidimo šta su Bošnjaci pripremili za svoje unuke, i onu djecu koja još ni rođena nisu. To je jako važno. Zato, smatram da je ovo okupljanje iznimno važno“, kazao je reisul-ulema.

Naglasio je kako je obaveza muslimana i da se u svom govoru pozivaju na dobro, a odvraćaju od zla.

„Da su se naši preci bavili ispraznim pričama, da su ogovarali jedne druge, govorili loše jedni o drugima, ne bismo ovome danas svjedočili. Ni jedno selo, ni jedan grad, nisu nastali tako što je onaj među nama koji je odlučio sagraditi svoju kuću, porušio komšijinu. Drugačije se trebamo ponašati. Naša ulema na ovo upozorava znajući da ništa ne može nastati rušenjem tuđeg. Ovdje se podsjećamo i kako se gradi i kako se voli domovina, kako se o komšiji vodi briga, kako se unapređuje sve ono što imamo. Tako trebamo odgajati i našu djecu, moramo im pokazati vrijednosti koje su važne za naš narod, da bi opstali ovdje, da bi ova i druge džamije dočekale novih 550 godina“, poručio je, između ostalog, reisul-ulema Kavazović.

Author

admin