Zagreb: Svečano otvoreno 28. međunarodno takmičenje učača Kur’ana


shadow

U Islamskom centru Zagreb večeras je svečano otvoreno 28. međunarodno takmičenje učača Kur’ana, na kojem će nastupiti 60 takmičara iz više od 40 zemalja svijeta.

Takmičenje počinje sutra ujutro u 9.30 sati, a trajat će sve do subote, kada će nakon akšam-namaz biti proučen mevlud i proglašeni pobjednici.

Predsjednik stručne komisije na ovogodišnjem takmičenju učača Kur’ana je kurra hafiz i glavni imam Zagrebačke džamije hfz. Aziz-ef. Alili. Ocjenjivačku komisiju će još činiti: hfz. šejh Jassim Abdulla al-Ali iz Katara, dr. hfz. Osman Šahin iz Turske, hfz. šejh Abdulaziz Alanezi iz Kuvajta, dr. hfz. Abdulaziz Drkić iz Bosne i Hercegovine, te hfz. Bajram Ajeti iz Sjeverne Makedonije.

Muftija zagrebački akademik Aziz Hasanović uputio je riječi dobrodošlice tokom svečanog otvaranja, te zahvalio brojnim gostima, organizatorima, kao i učesnicima takmičenja.

„Hvala Bogu što nas je učinio od onih koji inspiraciju nalaze u Kur’anu, pravac i utjehu, svjesni da je Kur’an knjiga nad knjigama. Odgajajte svoju djecu u znaku tri svojstva, da vole Poslanika a.s, njegovu porodicu i da uče Kur’an. Oni koji znaju Kur’an napamet biće pod Allahovom zaštitom, sa njegovim poslanicima i odabranim ljudima. Mnogo učite Kur’an u vašim domovima. Hvala Allahu koji nas okuplja ovdje po 28. put u Zagrebu radi Njegove knjige. Hvala Allahu koji šalje bereket na svoju zajednicu i ovaj grad“, izjavio je muftija Hasanović, nakon čega je s gostima iz Katara 28. međunarodno takmičenje učača Kur’ana proglasio otvorenim.
Šef Ureda zagrebačkog muftije i predsjednik Izvršnog odbora (IO) Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Zagreb Nermin Botonjić također je zahvalio prisutnim gostima i učesnicima, ali i Media centru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koji medijski izvještava i prati ovo takmičenje.

Takmičenje će biti održano u dvije kategorije: tilavet i hifz. Kada je riječ o hifzu, u pitanju je hifz cijelog Kur’ana do 27 godina starosti, hifz 15 džuzeva do 27 godina starosti, hifzu pet džuzeva samo za početnike u hifzu, te tilavet do 27 godina starosti.
Organizatori takmičenja su Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj, MIZ Zagreb i Ministarstvo vakufa i islamskih poslova Države Katar.

Author

admin