Akcija prikupljanja zekata na poljoprivredne proizvode – Značajna podrška odgojno-obrazovnim ustanovama


shadow

Ovogodišnja akcija prikupljanja zekata na poljoprivredne proizvode počela je 17. septembra i trajat će do 2. oktobra 2022. godine, a kako su saopćili su iz Uprave za vjerske poslove i Ureda za zekat Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, prikupljanje se vrši na području svih džemata i medžlisa koji djeluju u okviru IZ.

Poljoprivredni proizvodi prikupljeni u ovoj akciji bit će usmjereni za ishranu korisnika odgojno-obrazovnih ustanova Islamske zajednice i za pomoć socijalno ugroženim osobama.

Korisnik ove akcije je i Medresa „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“ u Banjoj Luci, koja je osnovana 2020. godine.

„Promocija ove vjerske dužnosti osnivanjem Medrese posebno je dobila na važnosti, s obzirom na to da se poljoprivredni proizvodi, koji su predmetom zekata, koriste za ishranu učenika. Kako najveći broj učenika Medrese dolazi sa područja Muftijstva banjalučkog i bosanskohercegovačkog entiteta RS, tako su i medžlisi Muftijstva banjalučkog, glavni imami i imami uradili veliki posao promocije zekata, na čemu se zahvaljujemo“, izjavio je za Agenciju MINA direktor Medrese “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić” Muris-ef. Spahić.

On je naveo da su rad Medrese kroz ovu akciju podržali i iz drugih krajeva Bosne i Hercegovine, pokazujući solidarnosti i povjerenje prema medresama kao rasadnicima dobra, ali i prema Islamskoj  zajednici u cjelini.

„Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Janja i Elči Ibrahim-pašina Medresa su nas podržali na taj način. Najveći broj džemata i medžlisa Muftijstva banjalučkog nalazi se u gradskim sredinama i ne posjeduje parcele na kojima bi se proizvodile veće količine poljoprivrednih proizvoda koje podliježu zekatu, ali to nije bilo zapreka da pojedine džematlije kupe poljoprivredne proizvode i na takav način podrže rad Medrese. Ovo je dobar pokazatelj da kod vjernika osim osjećaja vjerske dužnosti, zekat dobiva socijalno-humanitarni karakter“, naglasio je direktor Spahić.

Organizirano prikupljanje zekata na poljoprivredne proizvode se sa nivoa Rijaseta IZ koordinira od 2015. godine.

Author

admin