Konferencija “Kako do pomirenja: komparativna perspektiva” 15. i 16. septembra


shadow

Fakultet islamskih nauka (FIN) Univerziteta u Sarajevu, Reset DOC, Reset Dialogues i Gazi Husrev-begova biblioteka (GHB) u Sarajevu 15. i 16. septembra organiziraju internacionalnu konferenciju “Kako do pomirenja: komparativna perspektiva”.

Konferencija će biti održana u Gazi Husrev-begovoj bibliotecI, a otvaranje i uvodna sesija počinju u četvrtak, 15. septembra u 9.15 sati.

Kako je za Agenciju MINA kazao prof. dr. Ahmet Alibašić, profesor na Fakultetu islamskih nauka i učesnik, tokom konferencije će se pokušati zajednički pomjeriti granice shvatanja procesa pomirenja.

„To će se pokušati postići propitujući i prepoznajući relevantne svete tekstove i presedane u tri velike monoteističke tradicije i poredeći post-konfliktne procese u društvima koja su prošla kroz sukobe u procesu demokratske tranzicije ili etno-nacionalizma. Suočavanje sa prošlošću i pronalazak zajedničkog puta u budućnost jedna je od glavnih zadaća današnjih generacija u mnogim sredinama“, kazao je Alibašić.

Glavni cilj konferencije je, poredeći različite teorije, iskustva i dobru praksu, produbiti razumijevanje ovog psihičkog, idejnog i društvenog procesa u različitim kontekstima, i prikupiti korisne uvide i preporuke za djelovanje.

„Tu je i niz sekundarnih ciljeva od kojih je jedan kako uskladiti zahtjeve za pravdom i sjećanjem, s jedne, i pomirenjem, s druge strane. Svakako, jedna konferencija ne može dati odgovore na sve naše zapitanosti, ali vjerujemo da neka hoće“, naglasio je Alibašić.

Zvanični jezik konferencije je engleski.

Učesnici konferencije su: Ahmet Alibašić (Bosna i Hercegovina), Petar Bojanić (Hrvatska), Carolyne Boyd Tomasović (Hrvatska), Brendan Ciarán Browne (Irska), Susannah Heschel (SAD), Besa Ismaili (Kosovo), Igor Kožemjakin (Bosna i Hercegovina), Zorica Kuburić (Srbija), Jonathan Laurence (SAD), Jörg Lüer (Njemačka), Katherine Marshall (SAD), Kenan Musić (Bosna i Hercegovina), Hasan Nuhanović (Bosna i Hercegovina), Rashied Omar (Južnoafrička Republika), Andres Felipe Pacheco Lozano (Holandija), Isabel Piper (Čile), Stephen Pope (SAD), Melissa Raphael (UK), Daniel Roth (Izrael), Zilka Spahić (BiH), Debora Tonelli (SAD), Orfelio Ernesto Valiente (SAD), Flora Winfield (UK).

Izjave za medije planirane su od 8.45 do 9.15 sati.

Author

admin