Iz Fonda Bejtul-mal obradovano 19 porodica sa petoro i više djece: Poklon i podrška reisul-uleme


shadow

Rijaset Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini kao vid odgovora na globalno pitanje bijele kuge, koja je zahvatila i duboko pogodila i našu domovinu, od 2018. godine provodi projekat stimulacije nataliteta.

Projekat je pokrenut u okviru Odjela za brak i porodicu Rijaseta Islamske zajednice, a podrazumijeva poklone za porodicu i dijete.
Pokloni se dodjeluju porodicama koje u manjem bosanskohercegovačkom entitetu RS dobiju peto dijete, a porodice u Federaciji Bosne i Hercegovine kada im se rodi šesto dijete, i svako sljedeće.

„Nazvali smo ga Poklon reisul-uleme porodicama sa više djece, zbog preporuke, mogu kazati i insistiranja uvaženog reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića da, pored podrške porodicama slabijeg materijalnog stanja koja se realizira putem Ureda za društvenu brigu, i putem Odjela za brak i porodicu na ovaj način budemo podrška svim našim porodicama koje se odluče da imaju više djece“, kazala je za Agenciju MINA doc. dr. Safija Malkić, voditeljica Odjela za brak i porodicu.

Prvi poklon uručen je porodici Talić iz Jajca u septembru 2018. godine, povodom rođenja njihovog desetog djeteta. Od tada do danas, ovim poklonom obradovano je 19 porodica.

Projekat se finansira iz Fonda Bejtul-mal, iz namjenskih sredstava za podršku braku i za afirmaciju i promociju bračnih i porodičnih vrijednosti.

Pilikom uručenja poklona novorođenčetu, uz voditelja Odjela za brak i porodicu, u posjetu porodici idu i predstavnici nadležnog muftijstva i medžlisa, odnosno glavni imam, džematski imam i koordinatorice Odjela za brak i porodicu.

„Sve posjete koje smo do sada realizirali bile su izuzetno lijepe, ugodne i prijatne. Zanimljivo je i jako pohvalno da gotovo sve porodice koje smo posjetili žive od svoga rada. Dakle, nisu u stanju socijalne potrebe, kao što bi se moglo pomisliti, i ne očekuju posebnu, dodatnu pomoć od državnih ili drugih institucija. Zato, prije svega, budu prijatno iznenađeni pažnjom, brigom i podrškom Islamske zajednice“, naglasila je dr. Malkić.

Istaknula je i činjenicu da su sva, ili većina djece ovih porodica, učenici u svojim školama i fakultetima i uz to, najbolji i najredovniji polaznici mekteba, odnosno aktivisti i aktivistkinje Islamske zajednice.

„Ove činjenice i informacije, ove lijepe priče promoviramo i želimo ih promovirati još više kako bi kod mladih probudili želju za brakom, bračnom i porodičnom srećom i kako bi bračne parove koji imaju jedno ili dvoje djece motivirali da imaju više djece“, kazala je dr. Malkić.

Ocijenila je da ovaj projekat, kao i iniciranje i pokretanje sličnih, neophodno obilježiti oznakom urgencije, izuzetno važnim i značajnim i prijeko potrebnim danas, kada svjedočimo velikom broju odlazaka mladih iz domovine.

„Kao što je svaki dan potrebno iskoristiti na pravi način da bi nam život bio bolji, isto tako je važno iskoristiti sva raspoloživa sredstva, resurse i potencijale da, ako ne možemo i nismo u mogućnosti zaustaviti, bar smanjimo odlazak naše djece, kako bi nam budućnost bila bolja, kako bi zadržali mlade i imali ih, blizu nas, zadovoljne i sretne, a mi bili sretniji roditelji! I kako bi naša domovina, i nama, našoj djeci i unucima, bila i dom i otadžbina, i rodna gruda, i glavna putanja i stalno boravište, i posljednje zemaljsko prebivalište“, poručila je dr. Malkić.

Author

admin