Zvornik: Na Kušlatu sutra na džuma-namaz i Dova za domovinu


shadow

Tradicionalni džuma-namaz na Kušlatu kod Zvornika bit će održan sutra, 26. augusta, a hatib će biti muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović.

Džamija Kušlat, izgrađena sredinom 15. stoljeća, nalazi se na stijeni visokoj 500 metara. Izgradili su je osmanlijski vojnici odmah po dolasku u Bosnu, i iz tog razloga se smatra prvom vojnom džamijom u našoj domovini.

Nakon što su je srpske snage zapalile u agresiji na Bosnu i Hercegovinu 1993. godine, džamija je obnovljena u izvornom obliku i na istom mjestu.

Od njene obnove 2013. godine, nastavljena je tradicija iz ranijih vremena da se posljednji petak u mjesecu augustu u ovoj džamiji obavlja džuma-namaz, a posljednjih nekoliko godina praksa je i da se jedan džuma-namaz u ramazanu obavi u ovoj džamiji.

„Do džamije je moguće doći samo pješice, uskim putem kroz šumu, i taj put traje oko pola sahata. Iako bi mi svi željeli da smo češće na Kušlatu, zbog ambijenta, ljepote ove džamije, da se okupljamo, ibadetimo, družimo, to nažalost trenutno nije moguće. Ali možda je baš u tome i još veća draž ovih naših okupljanja dva puta godišnje“, kazao je za Agenciju MINA glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Zvornik Izet-ef. Salkanović.

Kako je naveo, broj vjernika koji posjećuju ovo mjesto je iz godine u godinu sve veći.

„Mi hoćemo reći ovim našim simboličnim okupljanjima dva puta godišnje da nam je potrebna zajednica, da smo mi svi članovi jednog džemata, bez kojeg, nećemo biti u stanju opstati. Našim okupljanjem potvrđujemo svoju predanost da na ovim prostorima očuvamo našu vjeru i tradiciju, da čuvamo naše kulturno-historijsko blago“, naglasio je ef. Salkanović.

Pored toga što je ova džamija spomenik kulture od neprocjenjive važnosti, na samo za ovaj kraj, već za cijelu Bosnu i Hercegovinu, ona je i vjerski simbol ovoga kraja, istaknuo je Salkanović.

„Njenu duhovnu dimenziju i važnost nije moguće riječima opisati. Srca ljudi su vezana za nju, od davnina, i svi je gledaju kao na nešto svoje, što im je priraslo srcu. Kada su Omanlije došli na ove prostore, donijele su sa sobom i islam i vjera je ostala kod Bošnjaka do današnjeg dana. Ova džamija je postala simbolom naše opstojnosti kroz stoljeća“, poručio je Izet-ef. Salkanović.
U džamiji na Kušlatu program sutra počinje prije džuma-namaza.

U 12.45 sati bit će proučena sura Feth, a nakon džuma-namaza bit će proučena i Dova za domovinu.

Author

admin