Tekst – Održana centralna svečanost manifestacije Musala 2022Centralna svečanost tradicionalne vjersko-kulturne manifestacije „Musalla 2022“ održana je danas na Musalli sultana Mehmeda Fatiha u Donjem Kamengradu.

Džuma-namaz na Musalli je predvodio i hutbu održao izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ.

Obraćajući se prisutnim vjernicima, Smajlović je kazao da je dužnost čuvati i učestvovati u sjećanju na važne događaje, te se osvrtati na pretke koji su ostavili brojna dobra za sve ljude.

„Bosna i Hercegovina je mjesto gdje žive dobročinitelji. Na takve vrijedi skrenuti pažnju i od takvih događaja uzeti pouku. Tako su čestiti branili vrijednosti i gradili hajrate. Svi trebaju dati svoj doprinos za vjeru i ummet“, poručio je, između ostalog Smajlović.
Manifestacija „Musalla“ spomen je na prvi susret Bošnjaka s islamom, koji je na ove prostore donio sultan Mehmed Fatih. Na lokalitetu Musalle, Mehmet Fatih je sa svojom vojskom obavio džuma-namaz, neposredno nakon bitke za kamengradsku tvrđavu, što je označilo dolazak islamske civilizacije, kulture i načina života na ove prostore.

„Dolaskom sultana Mehmeda Fatiha na ove prostore, zavladao je mir Bosnom i Hercegovinom. S ovog okupljanja nosimo dvije poruke. Prva je da su muslimani braća gdje god se nalazili. Druga poruka je da će Bošnjaci do Sudnjeg dana pamtiti svoje dobrotvore i ljude koji su činili dobro, ali svakako biti obazrivi prema neprijateljima“, kazao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sanski Most Mirza-ef. Žerić.

Manifestacija „Musalla“ značajna je kako za vjernike, Islamsku zajednicu ali i Bosnu i Hercegovinu, na što je ukazao i premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić.

„Naša institucija, naša vlada stoji iza ovih manifestacija, to je naša dužnost i naš zadatak. Mi u našim velikanima moramo tražiti uzore, kako bi bili još jači i jedinstveniji“, izjavio je Ružnić.

Centralnoj svečanosti ovogodišnje manifestacije prisustvovali su brojni gosti, predstavnici vjerskog, političkog i kulturnog života, među kojima i ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin.

„Ova manifestacija je prilika da se prisjetimo naše zajedničke historije koja nas je spojila i koja čini naše zajedništvo. Glavna poruka je naše jedinstvo – da smo okupljeni, s istim ciljem. To nas čini jačim“, istakao je Sadik Babur Girgin.

Prije džuma-namaza, upriličen je i defile bajraktara iz svih sanskih džemata, a tradicionalno, održan je i izbor najljepšeg bajraka i najljepše okićenog bajraktara.

Ibro Sekić iz Bužima, bajraktar je koji svake godine dolazi na manifestaciju.

„Dok sam živ, dolazit ću ovdje. Manifestacija nas zbližava, ujedinjuje i nadam se da će i na mlađima ostati ova tradicija“, poručio je Sekić.

Musalla u Donjem Kamengradu ima veliki značaj jer je jedan od rijetkih spomenika ove vrste koji je očuvan u svome izvornom obliku. Nalazi se pod zaštitom države, a krase je originalni mihrab i minber iz 15. vijeka i jedina je aktivna musalla na prostoru Balkanskog poluostrva.

Author

admin