Srebrenik – U subotu otvaranje novoizgrađene džamije u Huremima


shadow

U džematu Huremi, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Srebrenik, u subotu 27. augusta 2022. godine, bit će održano svečano otvorenje novoizgrađene džamije.

Prema riječima mjesnog imama Omer-ef. Majstorovića, otvorenje džamije u Huremima najvažnija je svečanost na nivou Medžlisa Srebrenik za ovu godinu.

„Džamija je, na neki način, centralno mjesto u našim džematima, pa tako i za mjestane Hurema. U sklopu džamije je izgrađena i nova mektepska učionica, čime su stečeni uvjeti za daleko kvalitetnije izvođenje mektepske nastave“, naveo je ef. Majstorović.
U Huremima je postojala stara džamija izgrađena 1946. godine, a srušena je 1998. godine zbog dotrajalosti. Na njenom mjestu izgrađena je nova džamija.

„Gradnja nove džamije je tekla dosta sporo, jer je džemat mali, a građena je uglavnom od sredstava mještana. Značajne su bile i donacije pojedinaca iz susjednog džemata Špionica. U izgradnju džamije je uloženo oko 137.000 KM“, kazao je Majstorović.
U okviru svečanosti otvorenja džamije u Huremima, u petak će, nakon akšam-namaza biti održan mevludski program, a gost predavač će biti dr. Sead Seljubac.

U subotu program otvorenja džamije počinje u 11.30 sati.

„Izaslanik reisul-uleme će biti muftija zenički dr. Mevludin-ef. Dizdarević. Posebna nam je čast da će svečanosti prisustvovati i muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović. Očekujemo predstavnike političkog života grada Srebrenika, kao i veliki broj džematlija“, istaknuo je Omer-ef. Majstorović.

Iz džemata Huremi su pozvali sve vjernike iz Srebrenika, ali iz okolnih gradova i čitave Bosne i Hercegovine, da svojim prisustvom uveličaju otvorenje još jedne džamije u ovom gradu.

Author

admin