Dani bosanske duhovnosti Karići 2022 – U Hajdar-dedinoj džamiji klanjan džuma-namaz


shadow

Zajedničkim klanjanjem džuma-namaza, u prisustvu više od stotinu vjernika, danas je u Hajdar-dedinoj džamiji smještenoj na oko 1.100 metara nadmorske visine na Karićima, na planini Zvijezdi, nastavljena je realizacija sadržaja ovogodišnje manifestacije „Dani bosanske duhovnosti Karići 2022“.

Karići su jedno od najposjećenijih dovišta u Bosni i Hercegovini, koje, shodno višestoljetnoj tradiciji, pohode isključivo muškarci.
Zvanični program započeo je jučer, okruglim stolom “Bosanska dovišta: vjera i tradicija” u Bošnjačkom institutu u Sarajevu.

Za večeras od 21.00 sati najavljen je koncert ilahija i kasida u Kulturnom centru Altindag – Visoko, uz učešće poznatih učača i horova iz Bosne i Hercegovine, kao i gostiju iz Turske.

„U subotu, 30. jula 2022. godine, poslije jacije namaza u haremu Hajdar-dedine džamije na Karićima bit će proučen tradicionalni mevlud i zikr. Na ovom skupu domaćin će biti dr. Nedžad-ef. Grabus, muftija sarajevski, a prisustvo uz prigodno obraćanje potvrdio je i vrhovni poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, reisu-l-ulema dr. Husein-ef. Kavazović“, kazao je u ime organizatora ove manifestacije Ramiz-ef. Zubača, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Vareš na čijem se području i nalazi ovo dovište.

Author

admin