Olovo – U subotu 20. augusta tradicionalna Šehidska dova u Solunu


shadow

Okupljanjem na Šehidskoj dovi iskazujemo poštovanje šehidima i zahvalnost na njihovoj žrtvi za odbranu vjere i domovine Bosne i Hercegovine – izjavio je za Agenciju MINA glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Olovo Esad-ef. Pepić, povodom Šehidske dove u Solunu koja se tradicionalno održava 20. augusta.

Na području olovskog medžlisa postoji 21 tradicionalno dovište, a učenje dova počinje krajem maja, od dove na Kurban-kamenu iznad Glavična na kojem je, prema predajama, sultan Mehmed II Fatih zaklao svoj kurban, pa do dova na Jasiku, Carevoj Ćupriji, Martinovićima, Čuništima i na Memagića Stijeni.

Posljednja bude proučena Šehidska dova u haremu džamije u Solunu, gdje je ukopano 150 šehida olovskog ratišta. Prvi je ukopan 20. augusta 1992. godine.

„Dovišta svjedoče da se na ovim prostorima konstantno vodila borba za očuvanje islama i opstanak muslimana. Šehidsko mezarje u Solunu je naš podsjetnik na blisku prošlost, orijentir u očuvanju vrijednosti odbrane, utješnik u smiraju uma i duše“, naglasio je glavni imam Pepić.

Na dovištu u Solunu okupi se veliki broj vjernika, koji svojim dolaskom iskazuju pijetetom poginulim braniocima domovine, poštovanje njihovih porodica i sjećanje na borbu za očuvanje domovine.

„Treba podsjećati da su Bošnjaci u Olovu bili prognani, njihove džamije, kuće, i druga dobra koja su cjeloživotno stjecali u potpunosti uništeni, a da su istovremeno na olovskom ratištu očuvane obje crkve, kuće nisu pljačkane i spaljivane, ljudi nisu protjerivani iz domova. U Olovu je pobijedio duh odbrane, suživota, tolerancije i ljudskosti. Upravo na našim dovištima iskazujemo ljubav prema dinu, domovini i olovskom čovjeku dobra i tolerancije“, kazao je Pepić.

On je podsjetio da dova vjerniku daje snagu, a da su dovišta dar za čuvanje islama i vrednovanje tradicije, bez koje nema razvoja svijesti o postojanju i čuvanju domovine.

„Na našim dovištima Boga molimo za oprost naših grijeha, spas naše vjere i naroda. Molimo Ga da podari berićet u godini, ljubav u porodici, druženje i pomaganje u društvu, sigurnost u domovini i nadu za bolje sutra. Upravo u iskušenjima ljudskog djelovanja, dove nas snaže i jačaju u pomaganju ljudima“, poručio je Esad-ef. Pepić.

Program tradicionalne Šehidske dove u Solunu počinje u 12.00 sati.

Author

admin