“Sultanijin vakuf – naš emanet”: Završetak kompleksa džamije Esme sultanije u periodu 2022/2023.


shadow

Potpunom izgradnjom i rekonstrukcijom kompleksa džamije Esme sultanije, građani Jajca ponovo će dobiti centralnu gradsku džamiju sa svojim kompleksom, koja će kao i stoljećima ranije, biti izvor vjerskog i kulturnog života, iz kojeg će se širiti ideje vjerske tolerancije i suživota, ne samo na prostoru općine Jajce, nego i mnogo šire.

Džamija Esme sultanije izgrađena je od 1752. do 1772. godine. Džamija i svi prateći objekti u kompleksu džamije srušeni su u agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

Povratkom Bošnjaka u Jajce nakon agresije pokrenute su i aktivnosti za obnovu džamije. Kamen-temeljac za gradnju džamije je postavljen 27. juna 2003. godine, a proklanjavanje džamije je upriličeno 7. augusta 2010. godine.

Međutim, džamija, koja je i nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, nije svečano otvorena.

Od dana kada je položen kamen-temeljac za ponovnu gradnju džamije Esme sultanije veliki broj ljudi je uložio enorman trud, a kako navode iz Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Jajce, ovo je izuzetno važan, ali i odgovoran projekat.

S ciljem dovršetka radova na kompleksu džamije Esme sultanije Medžlis Jajce je pokrenuo i poseban projekat „Sultanijin vakuf – naš emanet“.

„Planiramo da radovi na kompleksu budu okončani u periodu 2022/2023. godine, za što nam je potrebno oko pola miliona KM. U Medžlisu vjerujemo da će muslimani dobrim djelom podržati ponovno podizanje ovog, kao i drugih, simbola Jajca“, izjavila je za Agenciju MINA Lejla Kasum, članica Savjeta glavnog imama i predstavnica za medije MIZ Jajce.

Podsjetila je da je džamija Esme sultanije sultanijin vakuf generacijama poslije nje, te istakla obavezu zajednice da vakuf održava, čuva i unapređuje.

„Prepoznatljivost i dušu džamiji i kompleksu harema džamije Esme sultanije dat ćemo mi, muslimani i muslimanke, Bošnjaci i Bošnjakinje, jer ovaj vakuf je naš emanet“, poručila je Kasum.

Author

admin