Reisul-ulema odgovorio fra Ivi Markoviću – Mislio sam da možemo razgovarati argumentima



Nakon intervjua u Oslobođenju u kojem je fra Ivo Marković pokušao potvoriti reisul-ulemu i Islamsku zajednicu da su „Hrvatima nametali svog čovjeka“, reagovao je reisul-ulema Kavazović kazavši da se radi o neistinama te da su to „isti stavovi koje plasira HDZ i dio svećenstva Katoličke crkve i Franjevačke zajednice u BiH“.

„Ne znam zbog čega se krivica i odgovornost nameće Islamskoj zajednici u jednom međuhrvatskom političkom obračunu, zašto to fra Ivo Marković čini?“, upitao je reisul-ulema u razgovoru za portal Preporod.info.

Fra Ivo Marković ponovo se oglasio u Oslobođenju, ovoga puta kazavši da je „dobro poznato“ da se prigodom posljednjih izbora „masovno pozivalo muslimane po institucijama Islamske zajednice na princip dva naspram jedan, dakle, dva glasa za Džaferovića, jedan za Komšića i sl.“

Fra Ivo ponovo nije ponudio dokaz za svoje tvrdnje niti je naveo o kojim se institucijama radi. Priča o „nekim institucijama“ u magli je opasna stvar, i to bi barem on trebao znati.

Optuživati Islamsku zajednicu da je protežirala gospodina Željka Komšića je isto kao kada bi neko optužio Katoličku crkvu da je agitirala protiv Komšića ili da su njene “neke institucije” to radile. Nikome u Islamskoj zajednici nije palo na pamet da optužuje fra Ivu Markovića da je radio protiv Komšića. A možda jeste radio protiv gospodina Komšića?

Komentarišući reakciju fra Ive Markovića, reisul-ulema nam je kratko kazao: „Mislio sam da možemo razgovarati argumentima a ne manipulativnim tehnikama poopćavanja.“

Author

admin